lesmateriaal-quiver

Een lessenserie over vulkanen. Tijdens de eerste les van deze serie wordt er gebruik gemaakt van de Quiver-app.

Quiver vulkaan kleurplaat
Download de Quiver vulkaan kleurplaat

Vulkanen ontdekken

Voor deze les heb je de volgende dingen nodig: A3-papier, Tablets met de Quiver-app, Quiver vulkaan kleurplaat en kleurpotloden.

Doelstellingen voor de kinderen:

  • De kinderen kunnen de volgende begrippen uitleggen en aanwijzen op de tekening: magmakamer, kraterpijp, aswolk, zijspleet, krater en lavastroom.
  • De kinderen kunnen beschrijven hoe de uitbarsting van een vulkaan er uit ziet.
  • De kinderen kunnen samenwerken en overleggen. Samen kunnen de kinderen beslissen welke kleur zij iets in de tekening en iedereen krijgt de kans en mogelijkheid om de 3D vulkaan goed te bekijken.

De les

De kinderen krijgen per groepje een A3-papier met hierop het woord: ‘Vulkanen’. Het is de bedoeling dat de kinderen in drie minuten zoveel mogelijk woorden op het papier schrijven die zij verbinden aan het woord ‘vulkanen’.

De kinderen hebben nu in groepjes een woordweb gemaakt. Bespreek de woordwebben van de kinderen klassikaal na en hang ze vervolgens op in het lokaal.

Iedere tafelgroep krijgt een kleurplaat, voordat de kinderen deze mogen in kleuren bespreken we kort wat de kinderen zien op de tekenen. Vervolgens krijgen de kinderen ongeveer 10 minuten de tijd om de kleurplaat in te kleuren.

Als een tafelgroep klaar is, dan mogen zij de vulkaan tot leven laten komen op de tablet.

Als alle groepjes hebben gezien hoe de vulkaan uitbarst, gaan we klassikaal de volgende begrippen bespreken: magmakamer, kraterpijp, aswolk, zijspleet, krater en lavastroom. Tijdens het bespreken van deze gesprekken gaan we ook steeds kijken waar het begrip terug komt in de tekening en de 3D vulkaan.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!
2 gedachten aan “Quiver vulkanen”
  1. Leuke les! Ik wil dit ook uitproberen, maar bij groep 4. Is het mogelijk om de quizzen in het Nederlands kunt krijgen? Wanneer ik de taal verander naar NL blijft de quiz in het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights