sprookje-van-nu-roodkapje

Bij ons op school werken wij veel met het schrijven van teksten. Waar de kinderen hun verhalen over mogen schrijven, dat wisselt. Soms zijn zij helemaal vrij in het bedenken van een onderwerp. Na vakanties vraag ik de kinderen vaak om te schrijven over hun vakantie. En soms krijgen de kinderen ook een schrijfopdracht. Deze keer moesten de kinderen een sprookje herschrijven. De kinderen moesten een bestaand sprookje in een nieuw jasje gieten. In mijn klas kwamen de kinderen met schitterende resultaten. Hieronder lees je het verhaal over Roodjasje, gebaseerd op Roodkapje. Na het verhaal over Roodjasje zal ik jullie vertellen hoe ik dit heb aangepakt.

Roodjasje en het Coronavirus

Er was eens een meisje in een land hier heel vlakbij en zij droeg altijd een rood jasje. Dit jasje had zij van haar oma gekregen. Iedereen noemde haar dan ook ‘Roodjasje’.

Op een dag vroeg moeder: “Wil jij koekjes bakken voor jouw overgroot-oma in het verzorgingshuis?”

Toen Roodjasje de koekjes had gebakken ging ze op haar fiets naar oma. Haar rugzak zat vol met lekkere koekjes.

Er stonden langs het fietspad borden waarop stond: ‘Blijf thuis. Blijf gezond!’
Daar schrok Roodjasje van.

Roodjasje stond uiteindelijk voor het verzorgingshuis, maar zij mocht niet naar binnen. De verplegers zeiden: “Wij brengen de koekjes wel naar je oma.”

“Nee,” zei Roodjasje. “Ik wil zelf naar binnen.”

Roodjasje draaide zich om en liep naar het raam van oma. Oma deed het raam open en Roodjasje klom naar binnen. Toen gingen ze samen koekjes eten en ze knuffelden elkaar.

Roodjasje ging weer naar huis.

Na 5 dagen kreeg Roodjasje koorts, net als oma. Oma had al twee dagen koorts en ze lieten zich allebei testen. Ze hadden allebei Corona. Ze waren allebei zo ziek, dat ze op de belandden.

De dokters maakten hen weer beter. Toen hadden ze afweer tegen het coronavirus en mochten ze weer naar huis.

Ze hadden geen Corona meer en ze leefden nog lang en gelukkig zonder Corona.

Anna

Herschrijf een sprookje

Het verhaal over Roodjasje is tijdens de tweede lockdown geschreven door Anna. Wat had zij de opdracht goed uitgevoerd en een schitterend verhaal geschreven. Maar wat was de opdracht?

De voorbereiding: zoek een leuk sprookje

Zoek een bestaand sprookje. Dit mag je op de computer doen of in boek. Heb je het sprookje op de computer gevonden? Zet hem dan in je mapje in de clowd (dit om te voorkomen dat de kinderen het sprookje niet meer kunnen vinden of steeds voor een andere kiezen).
Heb je een boek? Zorg er dan voor dat je het boek er altijd bij kan pakken.

Bekende sprookjesschrijvers zijn: de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen

Maak van jouw gekozen sprookje een hedendaags sprookje

Herschrijf het sprookje dat je hebt gekozen. Je mag stukjes toevoegen of weglaten, als de boodschap van het sprookje maar herkenbaar is. Jullie gaan het sprookje uiteindelijk aan elkaar voorlezen en andere kinderen moeten kunnen raden om welk oorspronkelijk sprookje het gaat.

Ben je op zoek naar inspiratie? Luister dan eens naar de liedjes uit ‘Roodkapje was een toffe meid’

Sprookjes uit jouw klas

Ik heb heel erg genoten van de sprookjes die de kinderen hebben geschreven. Maar nog belangrijker, de kinderen vonden het een hele leuke opdracht en hebben genoten van elkaars sprookje.

Ik hoop dat jij ook zulke ervaringen hebt en dat je jouw ervaringen met ons wilt delen. Je kan jouw ervaringen met ons delen door onder dit bericht een reactie achter te laten. Of deel jouw ervaringen op de Facebookpagina van inmijnklas.nl.

Wil jij de resultaten met ons delen? Dat kan je doen door op Instagram @inmijnklas.nl of #inmijnklas te taggen.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights