monsterlijk-leuke-boekenlegger

Wil jij ook van deze monsterlijk leuke boekenleggers maken met de kinderen in jouw klas? Lees hier hoe jij eenvoudig een monster boekenlegger maakt in jouw klas. De resultaten van de kinderen zullen je ongetwijfeld doen verbazen!

De boekenlegger maken

De voorbereiding voor het maken van deze boekenleggers is vrij eenvoudig. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat er stroken wit papier aanwezig is voor de kinderen. Hoe breed het papier moet zijn? Dat maakt niet. Kies zelf een mooi formaat voor een boekenlegger.

Tijdens het maken van de boekenleggers heb ik de kinderen stapsgewijs verteld wat zij moesten doen. De kinderen moesten mijn stappen direct uitvoeren. Dit werkte in mijn klas perfect.

 1. Iedereen heeft een grijspotlood en een gum op tafel liggen. Stiften, krijt, verf, kleurpotloden, etc.. is nu nog niet nodig.
 2. Vertel de kinderen dat zij het papier over de lange zijde moeten dubbelvouwen.
 3. De kinderen moeten het papier nu horizontaal op hun tafel leggen. Het papier moet zo liggen dat de kinderen het papier dicht kunnen vouwen zonder dat zij het papier moeten omdraaien.
 4. De boekenlegger van de kinderen is nu in twee delen verdeeld. De kinderen moeten hun naam zo groot mogelijk met mooie sierletters aan elkaar vast op het bovenste deel met het grijze potlood schrijven.
  Hierbij moet de onderkant van een letter steeds op de vouwlijn komen. Vertel de kinderen bij deze stap dat zij rekening moeten houden met letters als de /j/p/y/. De letters mogen namelijk niet onder de vouwlijn komen.
 5. Als de kinderen tevreden zijn met hun geschreven naam, dan maken zij de lijnen extra dik met hun potlood.
 6. De kinderen vouwen hun boekenlegger dicht en pakken een balpen. Met de dop van hun balpen wrijven zij over het papier. Hierbij proberen zij zoveel mogelijk over de geschreven letters te gaan.
 7. Zodra de kinderen hun boekenlegger weer openvouwen, dan zullen zij de letters licht op het andere deel van het papier in spiegelbeeld zien staan. Zien de kinderen niet alle letters goed? Dan doen zij de boekenlegger weer dicht en wrijven over het deel dat zij niet goed zien.
 8. Alle letters zijn licht zichtbaar. De kinderen trekken de letters nu over en er zal een bepaald figuur ontstaan.
 9. Er moeten nu monsters / wezens gemaakt worden. De kinderen mogen helemaal zelf weten wat zij maken van hun naam. Geef aan dat zij oren, ogen, neus/neuzen, vleugels, voeten, etc. mogen toevoegen aan hun naam.
 10. Kleur het monster in. Bij mij mochten de kinderen helemaal zelf weten waarmee zij dit deden. Veegkrijt, verf, kleurpotloden, het maakt niet uit. Als er maar netjes gewerkt wordt.
 11. Lamineer de boekenlegger 🙂

Monsterlijke creaties

De kinderen in mijn klas vonden het fantastisch om zulke boekenleggers te maken. Maar ook als meester was het erg leuk om de creaties van de kinderen te zien. Het is namelijk fantastisch om te zien hoe fantasierijk de kinderen zijn op het moment dat zij een wezen mogen maken. Het ene kind ziet een Pokémon ontstaan, het andere kind ziet direct een koe en weer iemand anders ziet een bij met eieren en een hamburger.

Monsters maken in jouw klas

Ik heb dit idee gevonden op de Facebookpagina van Bovenbouwwereld (gr 5 – 8). Zelf vond ik dit idee perfect voor boekenleggers. Op deze Facebookpagina stond ook een stappenplan met afbeeldingen die je kan afdrukken. Je kan deze stappenplan hier downloaden (.pdf).

Ga jij ook deze monsterlijk leuke boekenleggers ook maken met de kinderen in jouw klas? Dan ben ik heel erg benieuwd naar jouw ervaringen en het resultaat van de kinderen.

Vertel onder dit bericht hoe jij en de kinderen het vonden om deze boekenleggers te maken.

Wil jij de resultaten met ons delen? Dat kan je doen door op Instagram @inmijnklas.nl of #inmijnklas te taggen.

Je kan ook een reactie of foto’s delen met ons op de Facebookpagina van inmijnklas.nl.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights