Artikel Trouw over digitale geletterdheid

doorkijken vanuit de kring naar het digibord

Vlak voor de meivakantie kwam Eline van Suchtelen bij mij in de klas om te zien hoe de kinderen digitale geletterdheid aangeboden krijgen. Vandaag stond het artikel in de Trouw.

Onder de foto’s gaat de tekst verder.

Ik ben trots om te mogen laten zien hoe wij dit aanpakken. Niet als extra vak, maar als onderdeel van het huidige programma door het te integreren in o.a. het taal- en spellingonderwijs dat je al aanbiedt. Kinderen die trots vertellen over datgene wat zij hebben gemaakt en dit ook laten zien. Zo kwam de Plukcast, de podcast gemaakt door kinderen voor de ouders van onze school, ter sprake. Daarnaast lieten kinderen prototypes zien van: een robot die als hulpje in huis dient en een vliegende drone om sigaretten op te ruimen. Hier werken zij momenteel aan tijdens het thema in de vorm van een verhalend ontwerp.

Het is van belang voor de kinderen dat zij digitale geletterdheid op school aangeboden krijgen, want de digitale wereld heeft nu al een grote rol in hun leven. En de ontwikkelingen op dit gebied gaan ontzettend snel en dat zal ook wel zo door blijven gaan.

Aan ons, de leerkrachten, de taak om de kinderen daar zo goed mogelijk op voor te bereiden en mee te gaan met deze tijd. En de kracht ligt hem dan volgens mij echt in het integreren in je huidige lesprogramma -wat om aanpassingen, creativiteit en soms iets een beetje loslaten vraagt- en samen met de kinderen durft te ontdekken.

Dit is het gehele artikel in de Trouw:

Deel jouw ideeën

Heb jij ideeën hoe je digitale geletterdheid kan integreren in het taal-, spelling en/of rekenonderwijs? Hoe bied jij digitale geletterdheid aan in jouw klas? Of loop jij ergens tegenaan bij het aanbieden van digitale geletterdheid?

Deel dit dan met ons door een reactie onder dit bericht te plaatsen.

Op inmijnklas.nl vind je al een aantal lesideeën op de pagina ‘digitale geletterdheid‘.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights