verjaardagskalender-en-breuken
verjaardagskalender en breuken

Een nieuw schooljaar betekent ook een nieuwe verjaardagskalender. Op diverse Facebookgroepen en Pinterest staan vele leuke voorbeelden.

Zelf vind ik het altijd leuk om een creatieve opdracht aan een reken- of taalles te koppelen.

Tijdens het maken van deze kalender gaan de kinderen hun portretfoto verdelen in gelijke vlakken. Uiteindelijk mogen de kinderen 1/2 deel van de foto gebruiken. De andere helft moeten zij met potlood zelf tekenen.

Het maken van een portretfoto

Voordat je met deze les kan beginnen moet je een portretfoto hebben van de kinderen. Ik ga deze foto zelf maken, maar je kan er ook voor kiezen om de kinderen dit zelf te laten doen.

Zelf wil ik dat alle kinderen dezelfde achtergrond hebben, dus ik zet iedereen voor een stenen muur. Maar hier ben je natuurlijk helemaal vrij in 🙂

Nadat je alle foto’s hebt gemaakt moet je ze afdrukken. Dit zal echter wel wat werk kosten. Ik heb ervoor gekozen om de portretten 16cm x 16cm af te drukken. Als je een andere maat wilt gebruiken, dan kan dat natuurlijk. Denk bij het kiezen van een formaat wel aan de deelbaarheid. Een vierkant van 17cm x 17cm is moeilijker te delen voor de kinderen.

Foto’s plakken en printen in Words

  1. Open Words
  2. Klik op Invoegen
  3. Klik op ‘Tabel’ en maak een tabel van 1×1.
  4. Klik met de rechtermuis in je tabel. Je krijgt nu allemaal opties. In deze lijst met opties staat ook ‘Tabeleigenschappen..’ kies deze optie.
  5. Kies nu het tabblad ‘Rij’. Hier kan je aangeven hoe hoog jouw rij moet worden. Ik heb hier dus 16 cm ingevuld.
  6. Hiernaast staat ‘Rijhoogte’. Klik hierop en kies voor ‘Exact’. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw tabel niet verspringt.
  7. Klik vervolgens op ‘Ok’.
  8. Je hebt natuurlijk meerdere kinderen in jouw klas en je hoeft gelukkig de bovenstaande stappen niet te herhalen voor ieder kind. Als je met je muis op de onderste horizontale lijn gaat staan, dan verschijnt er een + teken. Klik hierop en de volgende rij wordt toegevoegd (waarschijnlijk op de volgende pagina).
  9. Plaats de foto’s van de kinderen in de tabel en zorg ervoor dat de foto’s de tabel vullen. Het kan zijn dat je de foto’s iets moet vergroten/verkleinen.
  10. Printen maar!

Tip! Print de tabellen ook uit zonder de foto erin (Dus eerst printen en dan pas de foto’s erin zetten). De kinderen kunnen de lege tabellen gebruiken om hun geknipte foto in neer te leggen en het andere deel in te tekenen.

Wil jij de foto’s ook 16 cm x 16 cm? Dan kan je ook mijn format voor de verjaardagskalender downloaden.

De portretfoto verdelen

Voordat de kinderen hun portretfoto krijgen, leg ik ze eerst uit wat de bedoeling is.

“De helft van de foto moeten jullie gebruiken, de andere helft moeten jullie tekenen potlood.”

Vervolgens ga ik met de kinderen in gesprek hoe breuken werken en dat je iets heels altijd in gelijke stukken moet verdelen. De kinderen mogen ervoor kiezen om hun foto in 2, 3, 4 of meer stukken te verdelen. Maar ieder stukje moet wel even groot zijn.

De kinderen mogen stroken of blokjes maken. Het maakt allemaal niet uit. Maar kiezen de kinderen ervoor om hun portret in 16 blokjes te verdelen, dan moeten zij dus 8 blokjes gebruiken. Welke blokjes dit zijn? Dat mogen zij helemaal zelf weten. Het andere gedeelte moeten de kinderen zelf tekenen.

Rechte lijnen

Nadat de opdracht is uitgelegd moeten de kinderen hun portret gaan verdelen in gelijke stroken of blokken. In mijn klas heb ik ervaren dat kinderen het vaak lastig vinden om echt rechte lijnen te trekken.

Ik leg daarom altijd aan de kinderen uit hoe zij dit kunnen doen.

  1. Bedenk hoe groot jouw stroken of blokjes moeten worden. Als ik stroken wil met een breedte van 4cm breed, dan leg ik de liniaal langs de bovenste horizontale lijn en zet ik om de 4cm een streepje.
  2. Dit doe ik ook bij de onderste horizontale lijn.
  3. Leg je liniaal langs het bovenste streepje en het onderste streepje en trek de lijn.

Knippen, plakken & tekenen

De kinderen hebben nu hun portretfoto verdeeld in stroken of blokken. Deze mogen zij nu gaan uitknippen. Nadat zij dit hebben gedaan moeten zij kiezen welke helft zij willen gebruiken.

De gekozen stroken of blokken moeten zij vervolgens op een wit papier plakken. Als jij de tabel leeg hebt afgedrukt, dan kan je deze aan de kinderen uitdelen.

Tip! Laat de kinderen het vlak waar zij hun helft op moeten plakken ook verdelen. Op deze manier kunnen de kinderen gemakkelijker de strook of het blokje netjes op de juiste plaats plakken.

Zodra de kinderen hun stroken of blokken hebben geplakt moeten zij de andere helft met potlood erbij tekenen. Geef aan dat zij eerst moeten schetsen (niet te hard drukken met hun potlood) om het mooiste resultaat te krijgen.

Vindt iemand uit jouw klas het lastig om te tekenen? Laat de kinderen het deel dat zij moeten tekenen dan overtrekken. Dit kunnen zij doen met een tekenbak of door het papier met daarachter de strook/het blokje voor het raam te houden.

Afronden verjaardagskalender

Zodra de kinderen hun portret af hebben moet deze nog op een gekleurd papier geplakt worden. Zelf heb ik ervoor gekozen om hiervoor gekleurd papier te gebruiken met de afmetingen 23 cm x 33 cm. Dit is net een slag groter dan een A4-papier.

Bepaal zelf of de kinderen helemaal zelf mogen weten waar zij hun foto, naam en geboortedag. Of dat jij aangeeft hoeveel centimeter van de kant en waar iets komt te staan.

In mijn klas moeten de kinderen hun foto allemaal op dezelfde plek plakken. Waar zij hun naam en geboortedag opschrijven, dat mogen zij zelf weten. Wel moet alles goed leesbaar zijn en er moet natuurlijk netjes geschreven worden.

Hieperdepiep……HOERA!

De verjaardagskalender is af. Nu is het aan jou om alle verjaardagskalenders een mooi plekje te geven in de groep.

Verjaardagskalender in jouw klas

Ga jij deze verjaardagskalender maken? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen. Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.

Wil jij de resultaten met ons delen (let wel op de AVG van de kinderen)? Of wil jij de door jou gemaakte verjaardagskalender met ons delen?
Dan kan je dat door op Instagram @inmijnklas.nl of #inmijnklas te taggen.

Je kan ook een reactie of foto’s delen met ons op de Facebookpagina van inmijnklas.nl.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights