De kennisbasistoetsen taal en rekenen

De kennisbasistoets taal en de kennisbasistoets rekenen, ze zijn een kwelling voor de meeste pabo-studenten.

Deze toetsen leveren veel stress op bij studenten, want je hebt per jaar maximaal drie kansen. Ieder handvat dat uitgereikt wordt om deze toetsen voor te bereiden heb ik als zeer prettig ervaren. Daarom wil ik iedere student ook een aantal praktische tips geven.

Kennisbasistoets taal

De kennisbasistoets taal goed voor te bereiden. Er zijn een aantal boeken die je goed kan gebruiken en ook op het internet staan er veel oefenvragen.

Een boek dat mij enorm heeft geholpen, is:  Basiskennis taalonderwijs van Henk Huizenga. Dit boek behandelt grotendeels de stof die wordt getoetst tijdens de kennisbasistoets taal. Het is een korte variant (en prettiger leesbaar) van Portaal praktische taaldidactiek voor het basisonderwijs.

Om de kans van slagen te vergroten is het denk ik belangrijk dat je veel oefent. Hiervoor kan je het boek: De Taaltoets-pabo haal je zo! gebruiken. Maar ook op de website van 10voordeleraar.nl staat veel oefenmateriaal. Maak een aantal keer de oefentoets taal en raak gewend aan de vraagstelling.

Kennisbasistoets rekenen

Zodra je het over de kennisbasistoets rekenen hebt, dan zullen veel studenten in de schrik schieten. De kennisbasistoets rekenen staat erom bekend dat hij heel lastig is. En dit klopt ook enigszins. Toen ik deze kennisbasistoets moest maken was er geen online omgeving met oefenvragen. Gelukkig is deze er nu wel! Op 10voordeleraar.nl staat nu ook een oefentoets rekenen. Ga deze zeker een paar keer maken om gewend te raken aan de vraagstelling.

Wil je meer oefensommen? Dan kan je kijken op de oefensite kennisbasistoets rekenen. Laat je echter niet afschrikken door deze vragen. Persoonlijk vond ik deze vragen lastiger dan ze op de kennisbasistoets rekenen worden gesteld.

Naast websites met oefensommen is het ook belangrijk dat je weet waar je de theorie kan vinden. Een must-have is het boek Kerninzichten: Rekenen-wiskunde in de praktijk. Een ander bruikbaar boek is: Rekenen en wiskunde uitgelegd.

inmijnklas.nl helpt je!

Hopelijk kan jij je nu goed voorbereiden op de kennisbasistoetsen taal en rekenen. Voor de kennisbasistoets taal heb ik destijds een samenvatting geschreven van het boek: Basiskennis taalonderwijs. En deze samenvatting deel ik graag met jullie. Je hoeft je geen account aan te maken, de samenvatting van dit boek kan je gratis downloaden! Profiteer niet alleen van deze tips, maar deel ze ook met je studiegenoten!

Het zou leuk zijn als je onderaan dit bericht laat weten of deze informatie voor jou heeft geholpen. En wellicht heb jij nog praktische tips voor je medestudent?

En vergeet niet om inmijnklas.nl te volgen op Facebook!

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!
2 gedachten aan “Kennisbasistoets taal en rekenen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights