Het Fabelbos
Lampion Dabarus
Bij deze lampion hoort het verhaal van Dabarus.

Introduceer ‘het Fabelbos’ aan jouw klas! Met ‘het Fabelbos’ gaan de kinderen in jouw klas hele toffe lampionnen maken. Maar dat is niet alles! Je maakt namelijk ook samen met jouw klas een verhalenbundel. En geloof het of niet, maar in 8 stappen hebben de kinderen in jouw klas een lampion en verhalenbundel!

Benodigdheden:

Stap 1: Introduceer ‘het Fabelbos’

Laat op de achtergrond de afbeelding van Dabarus zien en lees vervolgens het verhaal van Dabarus voor aan jouw klas. Ik heb ervoor gekozen om het verhaal van Dabarus in rijmvorm te schrijven. De kinderen in mijn klas krijgen ook de opdracht om een verhaal in rijmvorm te schrijven.

Nadat je het verhaal van Dabarus hebt voorgelezen leg je uit wat de opdracht is, namelijk: Een lampion maken met een fabelwezen (leg wel even uit wat een fabelwezen/fabeldier is) en hier een verhaal over te schrijven. Alle verhalen uit jouw klas vormen uiteindelijk een verhalenbundel.

Stap 2: Het maken van de achtergronden

Laat de kinderen eerst een A3-papier en een A4-papier versieren met veegkrijt. Het A3-papier gaan de kinderen uiteindelijk gebruiken voor de lampion. En het A4-papier wordt gebruikt om het verhaal op af te drukken.

Stap 3: Silhouetten van fabelwezens

Leg eerst aan de kinderen uit wat silhouetten zijn. Laat eventueel een aantal voorbeelden van silhouetten zien op Google. Leg vervolgens ook aan de kinderen uit wat een fabelwezen is.

De kinderen moeten tijdens deze stap het silhouet van hun fabelwezen tekenen op een zwart papier. Daarnaast maken zij ook een boom, huis of een ander object uit ‘het Fabelbos’.

Als de kinderen hun silhouetten hebben getekend, dan kunnen zij deze uitknippen en uitsnijden.

Stap 4: De silhouetten op de achtergronden plakken

Laat de kinderen de silhouetten op hun A3-papier plakken.

Stap 5: Kopieer het werk van het kind

De lampion krijgt nu aardig vorm, maar dit product wordt niet alleen een lampion. Je gaat het namelijk ook gebruiken voor de verhalenbundel. Kopieer daarom het A3-papier in kleur naar A4-papier. Bewaar deze kopie goed.

Stap 6: Maak het papier doorschijnend

De kinderen moeten nu hun A3-papier insmeren met slaolie. Let er wel op dat de kinderen een krant onder hun A3-papier leggen. De slaolie kunnen de kinderen uitsmeren met een keukenrolpapier of een kwast. Leg aan de kinderen uit dat zij niet te veel slaolie hoeven te gebruiken.

Laat het product vervolgens drogen. Als het papier gedroogd is dan kan het papier rond gevouwen en geniet worden. Voeg tot slot een ijzerdraad toe en je lampion is klaar! Mocht je het werk willen beschermen tegen slecht weer, dan kan je er ook voor kiezen om het eerst te lamineren.

Stap 7: Het fabelverhaal

De kinderen moeten een verhaal schrijven bij hun fabelwezen. Help de kinderen door ze eerst een aantal steekwoorden op te laten schrijven. Deze steekwoorden laten zij vervolgens terugkomen in hun verhaal.

Kies je er voor om het verhaal in rijmvorm te laten schrijven? Geef de kinderen dan de opdracht om naast de steekwoorden ook rijmwoorden op te schrijven.

De kinderen typen vervolgens hun verhaal op de computer. Is het verhaal klaar? Laat ze dan een lettertype kiezen en druk het verhaal af.

Let nu goed op! Leg het versierde papier in de printer en druk de tekst hierop af. Het is voor jezelf (of een hulpouder) belangrijk dat je goed kijkt hoe de printer het papier draait.

Stap 8: Maak een verhalenbundel van ‘het Fabelbos’

Voeg alle gekopieerde A4-papieren van de lampionnen en de verhalen samen. Jouw klas heeft nu ook het boek: ‘Het Fabelbos’.

Wil je ook alle kinderen in jouw een exemplaar geven van ‘het Fabelbos’? Kopieer dan eerst alle teksten en fabelwezens voordat je het boek bindt.

Het Fabelbos in jouw klas

Heb jij het maken van een lampion gecombineerd met het schrijven van een boek? Dan ben ik erg benieuwd naar het resultaat. Deel een aantal van jouw fabelwezens en verhalen met ons! Dit kan je doen door een reactie hieronder te plaatsen of een aantal foto’s te delen op de Facebookpagina van inmijnklas.nl.

 

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!
2 gedachten aan “Het Fabelbos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights