Ga eens met je klas naar buiten en laat de kinderen in jouw klas een kunstobject maken met natuurlijke producten!

Voor deze les hoef je weinig voor te bereiden. Laat de kinderen hun fantasie en creativiteit gebruiken. Het enige wat jij van tevoren hoeft te doen is een geschikte plek/bos te zoeken om deze activiteit uit te voeren. Toen ik deze les aan de kinderen gaf had ik gekozen voor een laan in het bos. Ieder groepje kreeg een boom toegewezen aan deze laan en we bespraken van tevoren hoe ver de kinderen het bos in mochten gaan. Op deze manier hield ik het overzicht op de groep.

Eenmaal aangekomen op de locatie wordt jouw klas in groepjes verdeeld. Ieder groepje gaat naar een boom waar zij hun kunstobject mogen maken. Vervolgens mogen de kinderen beginnen met het zoeken van voorwerpen, denk hierbij aan: paddenstoelen, boomschors, takken etc..

De kinderen mogen helemaal zelf weten wat voor kunstobject zij gaan maken.

Zodra de activiteit is afgelopen ga je met alle kinderen alle kunstobjecten bekijken. Wij beginnen bij het laatste kunstobject aan de laan en liepen zo terug naar het eerste kunstobject. De kinderen die iets gemaakt hadden mochten zelf bepalen of zij iets over hun kunstobject wilden vertellen of dat de groep er gewoon naar keek. Zo kregen wij te horen dat kinderen een insectenhotel en een woning voor egels hadden gemaakt.

Een aantal resultaten:

Wat gebeurt er?

Interessant om tijdens deze les aan kinderen te vragen is: “Wat gebeurt er volgens jullie bij dit kunstobject?” 

Van tipi-tent, kampvuur tot vogelnestje. De kinderen zagen verschillende dingen gebeuren bij een kunstobject. Samen hebben we gepraat over het kunstobject en het was heel leuk om te zien wat de kinderen allemaal in een kunstobject zagen gebeuren. Probeer het eens met jouw klas en stel deze vraag. Deze vraag kan je ook goed stellen bij een schilderij.

Ga jij het bos in?

Ga jij ook het bos in met je klas of naar een andere locatie om deze les te geven? Dan zijn wij heel benieuwd naar de resultaten! Deel ze met ons op de Facebookpagina van inmijnklas.nl. Wat gebeurde er volgens de kinderen bij de verschillende kunstobjecten?

Ook een salamander kwamen tegen tijdens hun zoektocht.
Ook een salamander kwamen tegen tijdens hun zoektocht.

Wat ik erg leuk vond tijdens deze les is om te zien hoe kinderen zich uitleven en genieten in de natuur. De kinderen ontdekte dat je zonder materialen te kopen, mooie kunstobjecten kan maken met natuurlijke producten. Fanatiek gingen de kinderen op zoek naar producten voor hun kunstobject. En tijdens deze zoektocht kwamen zij ook nog eens dieren tegen. De kinderen in mijn klas waren erg enthousiast, ze waren goed aan het samen werken, gebruikte hun creativiteit en fantasie en wilden het graag nog een keer doen.

Heb je nog andere bevindingen of tips? Laat het ons weten 🙂 En deel deze activiteit met jouw collega’s!

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights