het-spook-van-la-roche-en-ardenne

Exposé

Dit is de informatie die je geeft voordat het eigenlijke verhaal begint.

Dit verhaal is een legende en gaat over het spook dat men nog altijd ziet in de ruïne van La Roche-en-Ardenne. La Roche-en-Ardenne is een plaats in België.

Motorisch moment

Dit is het start van het verhaal.

Lang, lang, lang geleden was de ruïne nog geen ruïne maar een schitterend kasteel. Het kasteel was van de Graaf van La Roche. De Graaf was een gelukkig en machtig man en hij had een schitterende dochter, haar naam was Berthe. Berthe was de enige erfgenaam van de Graaf en hij vond dat daar weleens verandering in mocht komen. Het werd tijd dat zijn dochter zou gaan trouwen.

Ontwikkelingen

Er volgt een reeks ontwikkelingen die uiteindelijk naar de climax leiden.

Maar Berthe mocht natuurlijk niet met Jan en alleman gaan trouwen. Zij moest van haar vader trouwen met een ridder die ook daadwerkelijk haar hand verdiende. De sterkste ridder die de strijd aandurfde mocht met haar trouwen, dat vond de Graaf tenminste. En om deze ridder te vinden organiseerde de Graaf een toernooi. De winnaar van het toernooi zou de hand van zijn dochter winnen en won op deze manier ook heel veel geld en rijkdom, want hij zou de erfgenaam van de graaf worden.

Het nieuws over het toernooi verspreidde zich over de regio en al snel meldde de eerste ridder zich aan. Het was Waleran de Montaigu; een sterke, stoere, gespierde, hele knappe ridder en nog nooit verslagen tijdens een gevecht. Het maakte Waleran niet uit dat hij al verloofd was aan Alix de Salm, want Berthe was echt een schoonheid. Met deze schitterende dame wilde hij ontzettend graag trouwen.

Nadat Waleran zich had aangemeld kwamen er geen nieuwe inschrijvingen bij. Waleran rekende zich al rijk, dit zou zijn aller makkelijkste overwinning zijn. Niemand durfde het op te nemen tegen hem.

Maar vlak voordat de inschrijving zou sluiten kwam daar een zwarte schim aan. Een kleine en zwak ogende ridder kwam zich aanmelden. Niemand kon het gezicht van de onbekende ridder zien. Waleran bulderde het uit van het lachen. Moest hij hier tegenop nemen? Dit zou hij gemakkelijk winnen. Ook de Graaf van La Roche schatte de kansen voor de onbekende ridder niet hoog in.

Maar er zijn twee deelnemers, dus Waleran moest het gevecht wel aan gaan. Het toernooi zou een dag later plaatsvinden.

Beide ridders waren zich de volgende dag aan het klaarmaken voor gevecht. Er waren veel andere ridders en inwoners van de stad op het toernooi afgekomen. Iedereen had er zin in.

Waleran de Montaigu had een schitterend harnas aan en klom op zijn paard. Niet alleen Waleran had een schitterend harnas ook zijn strijdros had schitterende bescherming. “Weet je zeker dat je het gevecht aangaat? Je kan nu nog terug?” vroeg hij met een valse glimlach op zijn gezicht aan de onbekende ridder. De onbekende ridder negeerde Waleran. En Waleran deed zijn vizier omlaag. Hij pakte met een hand de teugels vast en hield in zijn andere hand een lans. Naast een lans had hij ook nog een zwaard.

De onbekende ridder was in tegenstelling tot Waleran heel licht beschermd. En het paard van de onbekende ridder had niet eens bescherming. Ook de onbekende ridder pakte de teugels met een hand vast. In zijn andere hand had hij een zwaard.

“RIDDERS, ZIJN JULLIE KLAAR? JULLIE STRIJDEN OM DE HAND VAN MIJN DOCHTER! DE WINNAAR ZAL VANAVOND AL MET HAAR TROUWEN!” riep de Graaf naar Waleran de Montaigu en de onbekende ridder. En zo begon het gevecht om de hand van Berthe.

Waleran spoorde zijn paard aan en ging ontzettend snel op de onbekende ridder af. Hij wilde er in één keer een eind aan maken. Ook de onbekende ridder spoorde zijn paard aan. Beide ridders waren nog maar enkele meters van elkaar verwijderd. Het publiek was aan het juichen en moedigde beide deelnemers aan. Waleran richtte zijn lans op het lichaam van de onbekende. Nog een heel klein stukje en……..

Climax

Dit is het hoogtepunt van het verhaal.

De onbekende wist de aanval van Waleran te ontwijken. De toeschouwers waren verbaasd, net als de Graaf van La Roche, Berthe en bovenal Waleran. Hoe kon de onbekende ridder deze aanval ontwijken? Waleran was pissig aan het worden. Hij draaide zijn strijdros om en gooide zijn lans aan de kant en pakte zijn zwaard. Ook de onbekende ridder draaide zijn strijdros. Beide ridders spoorde weer hun paarden aan en renden op elkaar af. Ze waren nu vlakbij elkaar en KLENG. De zwaarden van de ridders kletsten op elkaar. Waleran begon heftig slagen te maken op de onbekende ridder, maar alles werd afgeketst. Waleran bleef maar aanvallen, maar hij merkte ook dat zijn energie op raakte. “Wat gebeurt hier? Wat moet ik doen? Ik heb nog nooit een gevecht verloren, hoe ga ik winnen van deze zwak ogende ridder?” vroeg hij zichzelf af. En plots had hij een idee. Waleran spoorde zijn paard aan liep weg van het gevecht. De onbekende ridder was enigszins verrast door deze actie, want meestal lopen ridders niet weg van hun gevecht.

Waleran bleef alleen niet lang weg, want hij keerde snel zijn paard en stormde weer op de onbekende af. Klaar om voor eens en voor altijd af te rekenen met de onbekende ridder. Het publiek werd wild. Wat een fantastisch gevecht en wat een actie van Waleran.

Maar vlak voordat Waleran bij de onbekende ridder was schrok het paard van Waleran. Waleran viel uit zijn zadel en kwam met een SMAK op de grond terecht. Het publiek werd stil en ook de Graaf van La Roche en Berthe keken ademloos toe. De onbekende ridder liep namelijk rustig op de gevallen Waleran af en doodde hem.

Stomverbaasd keek de Graaf in de richting van de onbekende ridder en riep: “WE HEBBEN EEN WINNAAR! MIJN DOCHTER ZAL VANAVOND MET DEZE DAPPERE RIDDER TROUWEN!”

De onbekende ridder wilde nog niet vertellen wie hij was. Dit wilde hij eerst aan Berthe vertellen. Tijdens de bruiloft in de avond zou hij aan de Graaf zijn ware gezicht laten zien. En zo gingen de onbekende ridder en Berthe naar de kamer van Berthe.

In de avond stond alles en iedereen klaar voor de bruiloft. Maar er was geen spoor te bekennen van Berthe en de onbekende ridder. De Graaf van La Roche besloot om naar de kamer van Berthe te gaan. Hij deed de deur open en zag dat de kamer leeg was. Waar zijn ze? Hij keek rond in de kamer en zag dat het raam open stond. Zijn hart begon sneller te kloppen en hij rende in de richting van het raam. Hij keek naar beneden en zag daar, aan de oever van de Ourthe, twee stipjes: een witte en een zwarte.

Afwikkeling

Dit is het fysieke einde van het verhaal.

De Graaf van La Roche riep zijn wachters bij hem en ze renden gezamenlijk naar beneden. Beneden zag hij dat daar zijn dochter in haar bruidsjurk lag. Naast Berthe lag de zwarte onbekende ridder. De Graaf van La Roche schrok, want hij herkende de onbekende ridder. Het was niemand minder dan Alix de Salm.

Alix de Salm had gehoord dat haar verloofde zich had aangemeld voor het toernooi. Ze was woest! Waleran de Montaigu was met haar verloofd. Toen ze het bericht hoorde wilde ze niets anders dan wraak nemen op Waleran en de beeldschone Berthe. Ze besloot daarom een pact met de duivel te sluiten zodat zij beide kon doden.

Eindbeeld

Dit is het laatste beeld dat je geeft aan de kinderen.

Berthe heeft nooit de plek verlaten waar ze is overleden en zwerft zo nog altijd rond op de plek waar zij is gestorven. Het schitterende kasteel is door de jaren heen veranderd in een ruïne.

Vakantieverhalen en lesdoelen

Dit verhaal is geschikt voor de kinderen in de bovenbouw.

mooi spiekbriefje het spook van La Roche-en-Ardenne

Tijdens mijn vakantie in La Roche-en-Ardenne kwam ik achter dit verhaal. Nu wil ik dat kinderen ook op zoek gaan naar vakantie verhalen, dat zij een ‘mooi spiekbriefje’ net als hiernaast maken en dat zij verhalen gaan vertellen in de klas. Dit verhaal gebruik ik dan ook als voorbeeld. Ben je nieuwsgierig hoe ik dit exact ga aanpakken? Je hier alles lezen.

Maar verder kan je dit verhaal ook gebruiken om bepaalde situaties met kinderen te bespreken. Wat vinden de kinderen ervan dat Waleran zich aanmeldt voor een toernooi terwijl hij al verloofd is? Wat vinden zij van de reactie van Alix? Had Berthe iets in hun ogen kunnen doen? Komen dit soort situaties nu ook nog voor (denk aan uithuwelijken)?

Vertellen maar!

Wil jij een ander verhaal vertellen? Op inmijnklas.nl staan verschillende verhalen om te vertellen! Voor tips en tricks met betrekking tot het voorbereiden van verhalen kan je gebruik maken van deze infographic.

Ga jij dit verhaal ook vertellen aan jouw klas? Wij zijn erg benieuwd naar je ervaringen, lesdoelen, een eventuele vervolg les en reacties van de kinderen.

Je kan natuurlijk ook jouw ervaringen met ons delen door onder dit bericht een reactie achter te laten. Of deel jouw ervaringen op de Facebookpagina van inmijnklas.nl.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights