koning-arthur

Exposé

Dit is de informatie die je geeft voordat het eigenlijke verhaal begint.

De sage over Arthur en hoe hij koning van Engeland werd en zijn eerste avontuur.

Motorisch moment

Dit is het start van het verhaal.

Jaren geleden was de heerser van Engeland koning Uther. Hij stond bekend als een wrede koning. De koning had een stiefdochter, genaamd: Morgan. Zij had een vreselijke hekel aan de koning, want hij had haar echte vader vermoord. Ondanks dat koning Uther de vader van Morgan heeft vermoord besluit haar moeder om met koning Uther te trouwen. Ook zij vindt de koning een vreselijke man, maar ze trouwt met hem om haar dochter een goede toekomst te bieden. Op deze manier kan Morgan namelijk uiteindelijk koningin en heerser van Engeland worden.

Koning Uther werd in zijn tijd als koning van Engeland bijgestaan door Merlijn.

Morgan is haar stiefvader, koning Uther, helemaal zat en ze besluit iets verschrikkelijks te doen. Koning Uther is verzot op wijn en Morgan komt Uther een glas heerlijke wijn brengen. “Geniet er maar lekker van”, zegt ze tegen hem. De koning ruikt aan de wijn, kijkt Morgan met gemene glimlach aan en neemt een grote slok van de wijn. Morgan kijkt met een grijns op haar gezicht toe hoe de koning zijn glas wijn leegdrinkt. Op het moment dat koning Uther zijn glas leeg heeft, komt Merlijn de troonzaal binnen lopen.
Met zijn scherpe neus rook Merlijn dat er vergif was en toen hij het wijnglas in de handen van de koning zag, zei hij: “Koning Uther, u heeft toch niet uit dat glas gedronken? Er is hier ergens vergif. Ik ruik het!”

Verschrikt keek koning Uther naar Merlijn en vervolgens keek hij Morgan, zij keek nog steeds grijnzend naar de koning. Koning Uther wilde iets zeggen, maar pakte met zijn handen zijn keel vast. Hij kreeg geen adem meer en zo stierf de koning in de troonzaal. Vergiftigd door Morgan.

Merlijn had in de gaten dat Morgan dit had gedaan en hij verbande haar samen met haar moeder. Zij mocht nooit koningin van Engeland worden! Morgan was woest, maar tegen de machtige tovenaar kon zij niets beginnen. En boos stampend verliet zij het kasteel. “Jullie zijn nog niet van mij af!”, riep ze boos.

Ontwikkelingen

Er volgt een reeks ontwikkelingen die uiteindelijk naar de climax leiden.

Er moest een nieuwe koning worden. En aangezien koning Uther verder geen kinderen had moest Merlijn een manier bedenken om een nieuwe koning te vinden. Vele machtige, sterke en stoere ridders zagen het wel zitten om koning van Engeland te worden. Maar Merlijn vond dat iemand met een echt puur en goed hart koning van Engeland moest worden. Hij wist dat het zwaard dat hij ooit van de vrouwe van het meer had gekregen hem hierbij zou helpen. Het zwaard dat hij van haar had gekregen heette Excalibur. Met zijn magie sloeg Merlijn zijn zwaard in een steen. Het zwaard alleen uit de steen gehaald kunnen worden door iemand met een hart van goud. Het zwaard zou beslissen wie koning van Engeland moest worden.

Het nieuws dat er een zwaard uit een steen getrokken moest worden verspreidde zich heel snel over het land. Honderden ridders kwamen naar Excalibur toe. En ze probeerden allemaal om het zwaard eruit te trekken. De ene ridder was nog gespierder dan andere. Maar het lukte geen van de ridders. En toen kwam daar Lancelot.

Lancelot was een ridder waar de meeste dames smoorverliefd op waren. Hij zag er ontzettend goed uit, was charmant en hij had een goede babbel. Vol met zelfvertrouwen liep hij naar het zwaard. Hij ging er goed voor staan en trok met al zijn kracht aan Excalibur. En toen gebeurde er………….helemaal niets. Het zwaard bewoog geen 1 millimeter. Teleurgesteld liep Lancelot weg van het zwaard richting Merlijn. “Lancelot, wees niet getreurd,” zei Merlijn, “jij zult de koning van Engeland jaren dienen. Jij zult de koning heel veel helpen met al zijn taken en verantwoordelijkheden.” Wat had Lancelot nou aan die woorden?

Ook Kaye had gehoord over Excalibur. Kaye was afkomstig uit een relatief eenvoudig gezin. Het gezin bestond uit zijn vader, moeder en jongere broertje Arthur. Arthur vond zijn broer de allerbeste ridder die er was en hij fungeerde maar al te graag als schildknaap van Kaye. Het was dan ook Arthur die tegen Kaye zei: “Jij moet echt naar de steen afreizen waar Excalibur in zit. Ik weet zeker dat jij hem eruit kan trekken. Jij bent de beste ridder die er is en je hebt een hart van goud.”
Kaye keek Arthur met een glimlach op zijn gezicht aan. Hij was zelf minder overtuigd dan Arthur, maar wat had hij te verliezen. En zo reisde Kaye samen met zijn schildknaap en jongere broertje Arthur af richting Excalibur. Na een reis van een aantal dagen bereikten zij de steen.

Kaye loopt naar Excalibur toe. Hij zet zijn beide bennen ietwat gespreid neer zodat hij iets steviger staat. Vervolgens pakt hij met beide handen Excalibur vast. Vol spanning kijkt Arthur naar het gebeuren, hij weet het zeker Kaye zal over enkele ogenblikken de nieuwe koning van Engeland worden. Hij zit dat Kaye het zwaard extra goed vastpakt en dat hij eraan begint te trekken. Kaye trekt. En trekt. En trekt nog iets harder. Maar wat hij ook doet tot grote teleurstelling van Arthur beweegt het zwaard geen millimeter.

Arthur loopt naar zijn broer. Hij wil hem een knuffel geven en zeggen dat ondanks dat hij Excalibur niet uit de steen heeft getrokken in zijn ogen toch de allerbeste ridder blijft. Op het moment dat Arthur zelf bij het zwaard is, vindt hij wel verleidelijk om het zelf ook even te proberen. In zijn ogen maakt hij geen schijn van kans. Maar waarom zou hij het niet proberen?

Nonchalant pakt Arthur het zwaard met een hand vast. En zonder echt veel kracht te zetten maakt hij een trekkende beweging. Tot zijn grote schrik beweegt het zwaard een beetje. “Kaye, zag je dat? Of verbeelde ik het mij? Het zwaard bewoog! Kaye, Kaye, kijk!” zei Arthur voor verbazing. Kaye was enigszins teleurgesteld in zijn eigen poging en had niet gezien hoe zijn jongere broertje een poging had gedaan. “Arthur, dat kan helemaal niet. Jij bent nog geen echte ridder. Je hebt het je vast verbeeld.” antwoordde Kaye. Kaye draaide zich om naar Arthur en zag dat zijn jongere broertje het zwaard vastpakte. En hij zag dat Arthur er weer aan trok, deze keer met twee handen. Vol verbazing keek Kaye naar het tafereel, want Excalibur bewoog echt. Arthur trok zo het zwaard uit de steen.

Ook Merlijn zag alles gebeuren en kwam naar Arthur toegelopen. Hij hief zijn armen en zei: “We hebben een nieuwe koning, het zwaard heeft gekozen! Wie is onze nieuwe koning?”

Arthur was stomverbaasd en stamelde: “Mijn n-n-naam is Arthur. Maar dit moet een fout zijn. Mijn broer, Kaye, trok vlak voor mij aan het zwaard. Hij is de allerbeste ridder van Engeland. Hij moet koning zijn.”

“Excalibur maakt geen fouten koning Arthur. Jij bent de nieuwe koning van Engeland!” Merlijn knielde voor de nieuwe koning van Engeland en zei vervolgens: “Wij moeten direct naar het kasteel. Ik zal je jouw nieuwe verblijf laten zien en daarna moeten wij direct aan het werk.”

Arthur wist niet wat hij moest zeggen. Hij was er nog altijd van overtuigd dat Kaye de nieuwe koning moest worden en niet hij. Om deze reden wilde hij dan ook dat Kaye met hem meeging naar het kasteel en dat zijn oudere broer hem zal helpen.

Aangekomen in het kasteel wist Arthur niet wat hij zag. Alles was groot en luxe. Samen met Merlijn en Kaye liep hij de troonzaal binnen. “Merlijn,” zei Kaye met een twijfel in zijn stem, “weet je echt zeker dat ìk koning van Engeland moet zijn en niet Kaye. Kijk nou eens goed naar mijn broer. Hij is een echte ridder. Groot, sterk en hij heeft echt een goed hart.” Merlijn lachte vriendelijk naar Arthur en zei: “Ik weet het zeker koning Arthur. Jij bent de nieuwe koning. Je broer is inderdaad groot. Hij ziet er sterk uit. En hij zal ongetwijfeld een goed hard hebben. Maar jij bent onze koning.”

Merlijn was nog maar amper uitgesproken of de deur van de troonzaal werd met een brute kracht opengeduwd. Hard lachend stapte er een schim binnen: “Een nieuwe koning? Laat mij niet lachen! IK BEN DE KONINGIN! IK HEB RECHT OP DE TROON! Jullie hebben hier niets te zoeken.

Climax

Dit is het hoogtepunt van het verhaal.

Het was Morgan. Ze was in het zwart verkleed en ze had een duivelse blik in haar ogen. “Dacht je echt dat ik mij zo makkelijk van de troon liet verstoten,” zei ze terwijl ze naar Merlijn keek. Vol verbazing keken Merlijn, Kaye en koning Arthur naar Morgan.

“Verdwijn!” riep Merlijn terug. “Jij hebt hier niets meer te zoeken. Jij hebt geen recht op de troon na alles wat jij hebt gedaan. Verdwijn Morgan en kom nooit meer terug.”

Morgan trok zich niets van de woorden van Merlijn aan en stapte verder naar binnen. Kaye pakte het heft van zijn zwaard vast en zei: “Je hebt Merlijn toch gehoord? Ga nu weg, want anders krijg je met mijn zwaard te maken.” Morgan deed alsof ze de woorden van Kaye niet hoorde en liep verder. Kaye liet niet met zich sollen en stormde op Morgan af en trok zijn zwaard. Op dat moment hief Morgan haar arm, zei iets en wees haar toverstok op Kaye. En nog voordat Kaye bij Morgan in de buurt was gekomen, was hij veranderd in steen.

Arthur en Merlijn schrokken. Wat gebeurt hier? Merlijn pakte zijn toverstok en riep tegelijkertijd een spreuk en richtte zijn toverstok op Morgan. Maar Morgan was te snel. Met een tegenspreuk werd de toverstok van Merlijn uit zijn handen geslagen en groeiden er allemaal takken uit de grond. Merlijn werd gevangengenomen.

Morgan begon te lachen en zei: “Denk jij echt dat je zo makkelijk van mij af komt? Al die tijd dat ik verbannen was, heb ik mij verdiept in toverkunsten. Ik heb recht op de troon en zal mij toe-eigenen wat van mij is. Iedereen die mij in de weg staat zal ik veranderen in steen. En jij Merlijn. Jij zal in deze kooi toezien hoe ik Engeland ga besturen.” Merlijn was stomverbaasd. Dit kan niet. “Jij zult nooit koningin van Engeland worden. ARTHUR, REN! Ga naar het vrouwe van het meer, Nuyme. Zij kan je helpen. Gebruik Excalibur bij je zoektocht. Hij weet waar je heen moet. Arthur, GA!”

Arthur zag het allemaal gebeuren en rende richting de deur. Morgan was slordig geweest, want ze was de kleinere Arthur helemaal vergeten. Hij kan toch geen koning van Engeland zijn? Ze hoorde waar Arthur naar toe zal gaan, maar ze had geen idee waar Nuyme woonde. Om deze reden riep ze direct een aantal soldaten die haar hun diensten hadden aangeboden. Deze soldaten in het zwart gekleed moesten de achtervolging inzetten en de nieuwe koning doden en het zwaard mee terugnemen.

Afwikkeling

Dit is het fysieke einde van het verhaal.

Doodsbang rende Arthur het bos in. Waar moest hij heen? Hoe kon Excalibur hem helpen? Hoe kon hij in vredesnaam Morgan verslaan? Hoe zou hij zijn broer en Merlijn kunnen redden? Al deze en nog veel vragen tolden door zijn hoofd.

En terwijl deze vragen door hoofd tolden hoorde hij achter zich ridders naar elkaar roepen. Het waren ridders in het zwart gekleed. Ridders die hij nog nooit eerder had gezien. Hij wist dat hij zich snel uit de voeten moest maken. Hij moest wel doen wat hem opgedragen werd door Merlijn. Hij moest en zou zijn broer redden.

Arthur liep dieper en dieper het bos in. Tot hij weer geluiden hoorden. Hij verstopte zich achter een bom en zag een paard met daarachter een koets. De koets werd beschermd door een tiental ridders en een van deze ridders was Lancelot. De koets was op weg naar het kasteel. En op deze weg waren ook de zware ridders. Arthur wist dat de koets en de zwarte ridders elkaar binnen de kortste keren zouden treffen.

En Arthur kreeg gelijk. Het liep al snel uit op een confrontatie en Arthur hoorde gegil uit de koets komen. Het was een jongedame, een jongedame in nood. De zwarte ridders waren in grotere getallen en de ridders die koets moesten beschermen hadden geen schijn van kans. Terwijl de ridders van koets in gevecht waren met de zwarte ridders ging Lancelot richting de koets. “Prinses Guinevere, u moet de koets verlaten. We moeten hier weg. We worden aangevallen.” Verschrikt keek de prinses naar Lancelot. Waar moesten ze heen?

Arthur zag dit allemaal gebeuren. Hij zag de prinses en wilde zo graag helpen. Hij rende zo snel hij kon richting de prinses en Lancelot. Lancelot trok zijn zwaard en wilde Arthur aanvallen, maar nog voordat hij de aanval inzette zag hij ook Excalibur, het zwaard van de koning. “Wie ben jij?” vroeg Lancelot. “Mijn naam is Arthur, jullie moeten hier weg. Dit zijn de ridders van Morgan. Ze heeft het kasteel ingenomen met toverkunsten. Ik leg het jullie allemaal later uit. Maar jullie moeten nu weg. Volg mij!”
Lancelot had gehoord dat de naam van de nieuwe koning Arthur was. En zo besloot hij dat de beste optie voor prinses Guinevere was om deze jongen te volgen. En zo verdwenen ze in het bos.

Na lang te hebben gerend kwamen ze aan bij een goede verstopplek. Arthur legde uit wat er allemaal gebeurd was en dat Merlijn hem op missie had gestuurd. Hij moest op zoek gaan naar Nuyme.

De prinses en Lancelot besloten om Arthur te helpen. Zij waren toch op weg naar het kasteel. De prinses moest namelijk met nieuwe koning trouwen. Iets wat ze helemaal niet wilde, zij wilde namelijk op avontuur en kende de nieuwe koning helemaal niet.

En zo gingen de drie gezamenlijk op zoek naar Nuyme, vrouwe van het meer. Het zou geen gemakkelijk zoektocht worden.

Eindbeeld

Dit is het laatste beeld dat je geeft aan de kinderen.

De zoektocht zal een heus avontuur worden voor koning Arthur, prinses Guinevere en Lancelot. Maar hoe hun avontuur er precies uit zag, dat mogen jullie bedenken.

Wel moet je weten dat Morgan uiteindelijk werd verslagen. Kaye en Merlijn werden bevrijd. Prinses Guinevere en koning Arthur beginnen elkaar steeds leuker te vinden en zullen bij terugkomst met elkaar trouwen.

Lancelot zal samen met Kaye één van de ridders van de ronde tafel worden. Deze ronde tafel met ridders én koning Arthur is iets waar de koning zeer bekend om is geworden.

Lesdoelen

  • Het doel van dit verhaal is dat de kinderen weten wie koning Arthur en Excalibur zijn.
  • De kinderen genieten van een middeleeuws verhaal dat aan hun verteld wordt.
  • De kinderen gebruiken hun fantasie om het verhaal verder af te maken. Hierbij leren zij hoe je een verhaal moet opbouwen. De kinderen maken gebruik van de informatie die zij uit het verhaal kunnen halen en dat wordt beschreven bij het einddoel.
  • De kinderen maken een illustratie bij hun verhaal.

Vertellen maar!

Dit verhaal is geschikt voor de midden- en bovenbouw. Het is nu aan jou om dit verhaal te delen met de kinderen in jouw klas.

Wil jij een ander verhaal vertellen? Op inmijnklas.nl staan verschillende verhalen om te vertellen! Voor tips en tricks met betrekking tot het voorbereiden van verhalen kan je gebruik maken van deze infographic.

Ga jij dit verhaal ook vertellen aan jouw klas? Wij zijn erg benieuwd naar je ervaringen, lesdoelen, een eventuele vervolg les en reacties van de kinderen.

Je kan natuurlijk ook jouw ervaringen met ons delen door onder dit bericht een reactie achter te laten. Of deel jouw ervaringen op de Facebookpagina van inmijnklas.nl.

Bronnen

Dit verhaal is gebaseerd op boek Koning Arthur van Marc Veerkamp.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights