observatiekring

Een leuke kring variant waarbij de kinderen een meegebracht voorwerp gaan observeren is de observatiekring.

Voorwerp observatiekring
Een voorwerp voor de observatiekring

In het midden van de kring leg je een voorwerp. Vervolgens vraag je aan de kinderen om te beschrijven wat zij zien en hoe het voorwerp zou aanvoelen. Welke vormen heeft het voorwerp? Ziet het er glad of juist stroef uit? Welke kleur zie je? Dit zijn vragen die je kan stellen om de kinderen op weg te helpen.

Tijdens deze ronde mogen de kinderen elkaar aanvullen of iets totaal nieuws zeggen.

Het voorwerp hiernaast heb ik gebruikt voor de observatiekring. De kinderen mochten niet zeggen: “Ik zie een stuur.” of “ik zie een bruin zadel.”

Vervolgens mogen de kinderen het voorwerp voelen. Hoe voelt het voorwerp? Zitten er verschillen in de verschillende onderdelen? Is het een zwaar of licht voorwerp? Wat is zwaar en wat is licht?

Hierna mogen de kinderen aangeven welke functie het voorwerp volgens hen heeft. Dit kan je in de kring doen, maar je kan er ook voor kiezen om de kinderen in groepjes te laten brainstormen.

Aan het einde van de observatiekring leg je uit waar het voorwerp voor dient.

Doelen van een observatiekring

Met een observatiekring wil je ervoor zorgen dat kinderen leren dat zij gaan beschrijven wat zij zien. De kinderen kunnen een voorwerp beschrijven door de termen te gebruiken als: groot, klein, ruw, glad, koud, warm, dik en dun.

Daarnaast is het belangrijk dat de kinderen goed leren naar elkaar te luisteren. De kinderen mogen elkaar aanvullen en nieuwe dingen zeggen, maar ze mogen elkaar niet herhalen.

Ook leren de kinderen tijdens een observatiekring om te bedenken welke functies een voorwerp kan hebben.

Voorwerpen voor de observatiekring

Het is niet moeilijk om voorwerpen te vinden voor een observatiekring. Eigenlijk kan je alles gebruiken.

Als je les geeft in de midden- of bovenbouw, dan kan je ook kinderen de verantwoording geven om een voorwerp mee te nemen voor de observatiekring.

De observatiekring kan ook goed dienen als introductie op bijvoorbeeld een geschiedenisles. In de kringloop vind je vaak voor een klein bedrag leuke en interessante voorwerpen die je goed kan observeren en vervolgens verder kan onderzoeken.

beddenpan
Koop bijvoorbeeld een beddenpan in de kringloop. Leuk om te observeren en onderzoeken!

De observatiekring in jouw klas

Probeer het eens uit en laat de kinderen een voorwerp observeren. Wat vonden de kinderen van de observatiekring? Welke voorwerpen hebben jullie geobserveerd? En heb je de observatiekring gebruikt ter introductie van een andere les? Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen 🙂

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!
2 gedachten aan “Observatiekring”
  1. Ook leuk te gebruiken voor Engels. Ik doe het regelmatig om vocabulaire te herhalen: colours, material, structure, function…
    Mooi site, Jasper!!!!
    Groeten,
    Milena Bergink

    1. Hoi Milena,

      Dankjewel voor je compliment en voor de tip! Zelf had ik er nooit aan gedacht om dit ook met Engels te doen. Als we weer naar school gaan, dan ga ik dat eens doen met de groep 🙂

      Groetjes,

      Jasper

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights