tekstopdrachten-middeleeuwen

Ga jij straks bezig met thema ‘de Middeleeuwen’? Maak dan gebruik van deze tekstopdrachten.

Schrijf een fabel

Kennen jullie het verhaal over de vos Reyneart? Dit verhaal stamt af uit de Middeleeuwen. Reyneart de vos is koning Nobel, de leeuw, steeds te slim af. Tijdens een hofdag verschijnen alle dieren, behalve één: Reynaert de vos. Verschillende dieren doen hun beklag over de schurkenstreken van de vos. De koning vind dit absoluut niet kunnen en hij besluit Bruun de Beer de taak te geven om Reyneart naar het kasteel te brengen, zodat koning Nobel hem kan berechten. Hoe het verhaal verder gaat? Luister maar:

Nu is het aan de kinderen om ook een fabel te schrijven waarin dieren de hoofdrol spelen. Hoe de kinderen dit moeten aanpakken? Dit staat allemaal uitgelegd in de tekstopdracht: De vos Reynaerde – een middeleeuwse fabel die je hier kan downloaden.

Stadsrechten

In de Middeleeuwen zijn de eerste steden ontstaan. Zodra een plaats stadsrechten ontving, dan gaf dat verschillende privileges. Zo mocht er in een stad een markt hebben, mocht men als stad tol heffen en een stad kon zijn eigen verdedigingsmuren bouwen. Zodra een plaats stadsrechten had, dan vond er vaak meer handel plaats. Kooplieden vonden het daarom ook belangrijk dat er regels en wetten kwamen in de steden. Bijvoorbeeld over de betaling van spullen. Wat als er iemand niet betaalde?

Op de website van SchoolTV is een filmpje te zien waarin meer wordt uitgelegd over stadsrechten. Daarnaast kan je ook meer informatie vinden over stadsrechten op de Canon van Eemland op entoen.nu.

Zodra je de kinderen meer hebt verteld over stadsrechten, is het aan hen om zelf stadsrechten aan te vragen. Dit doen zij door een brief op te stellen. Download hier de tekstopdracht: Stadsrechten.

Van schildknaap tot ridder

Als je aan de Middeleeuwen denkt, dan denk je zeer waarschijnlijk aan: kastelen, koningen / koninginnen, prinsessen én ridders. Maar hoe word je eigenlijk een ridder? In de tekstopdracht: van schildknaap tot ridder, die je hier kan downloaden, wordt dit uitgelegd.

Zodra de kinderen weten hoe zij een ridder kunnen worden is het aan hen om hier een avontuur over te schrijven. Wat moet de schildknaap in hun verhaal allemaal doen om ridder te worden? En lukt het de schildknaap om uiteindelijk ridder te worden? Of heeft hij te maken met een schurk of vele tegenslagen? Wij zijn heel benieuwd wat voor verhaal de kinderen in jouw klas gaan schrijven.

De tekstopdrachten in jouw klas

Wij zijn heel erg benieuwd wat jij van deze tekstopdrachten vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht. Daarnaast zullen er in jouw klas waarschijnlijk hele leuke en mooie verhalen geschreven worden. Deel deze mooie verhalen vooral met ons! 🙂

Heb jij foto’s gemaakt van de opdrachten? Deze kan je met ons delen door op Instagram @inmijnklas.nl te taggen of gebruik te maken van #inmijnklas.

Heb jij geen Instagram? Dan kan je de foto’s en ervaringen ook delen op de Facebookpagina van inmijnklas.nl

stephan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights