PostcrossingOntdek de wereld en leer Engels dankzij postcrossing

Maak Engels tastbaar voor de kinderen in je groep en kom in contact met mensen van over de hele wereld! Maar wat is postcrossing en hoe kun je in jouw klas gebruik maken van postcrossing?

Op de website postcrossing.com staan mensen van over de hele wereld aangemeld die het leuk vinden om een ouderwets postkaartje van iemand te krijgen. Dankzij postcrossing kom je in contact met hen.

Nadat je een account hebt aangemaakt krijg je het adres + profielbeschrijving van een random persoon. Stuur hem een kaartje met je tracking-id (deze krijg je ook zodra aangeeft dat je een kaartje wilt versturen). Zodra je kaartje is ontvangen wordt jouw adres + profielbeschrijving vrijgegeven aan een andere postcrosser. Op deze manier kom je in contact met mensen uit allerlei verschillende landen.

Postcrossing met je klas

Ik ben van mening dat postcrossing een hele mooie manier van ontdekken en leren is. Je maakt Engels tastbaar voor de kinderen en daarnaast kan je op deze manier heel veel leren over de wereld!

Zodra je een postcrossing account maakt, moet je een profieltekst schrijven. Dit kan je heel goed samen met de kinderen maken. Wie zijn jullie? Wat willen de kinderen leren of weten? Wat vinden ze leuk om te ontvangen? Schrijf deze tekst samen met de kinderen of laat een klein groepje kinderen de tekst schrijven.

Als je een profiel hebt gemaakt, kan je aangeven dat je een kaart wilt versturen. Je krijgt vervolgens een adres en een profielbeschrijving van iemand. Analyseer deze tekst samen met de kinderen, laat de kinderen de tekst alleen of in tweetallen lezen. Zijn er woorden die zij herkennen? Waar zou de tekst overgaan? Bespreek dit klassikaal.

Je weet nu wie de persoon is en wat hij leuk vindt of juist niet. Bedenk met je klas nu wat voor kaart je gaat sturen met je klas en ga aan de slag!

Mijn postcrossing ervaring

postcrossing-irq-rusland
Irq, de ontvanger op Instagram: “Сегодня удивительный день! Мне пришло письмо… Да не простое, а очень-очень особенное! Мало того, что оно из Нидерландов, так еще и написали 9-летние ученики на уроке английского! И даже открытку нарисовали! САМИ!!! Это что-то чудесное! Так приятно получать такие письма! Вы представляете, детишки на уроке переводили мой профиль на #postcrossing , писали письмо, рисовали, каждый даже расписался… просто до слёз растрогало!.. Это бесценно!!!
#wonderfulllife #nederland #lettering”

Ik heb dit zelf ook gedaan met een groep 5. De kinderen vonden het fantastisch! Nadat de kinderen de kaart af hadden hebben zij dit vol trots gepresenteerd aan de andere kinderen in de stamgroep, de stamgroep bestond uit groep 3/4/5. Vol aandacht luisterden de andere kinderen. Aan het einde van de dag werd de brief verstuurd en nu maar wachten op een reactie.

Dagen en weken gingen voorbij totdat ik een bericht op Instagram zag. Op de foto is te zien wat zij voor tekst erbij heeft geschreven en ik heb deze tekst in Google Translate vertaald. Er stond het volgende:

"Vandaag is een geweldige dag! Ik ontving een brief ... "Het is niet eenvoudig, het is heel, heel bijzonder!" Niet alleen dat het uit Nederland komt, dus hebben ook 9-jarige studenten in de les Engels geschreven! Ze hebben zelfs een ansichtkaart getrokken! SAMI !!! "Het is iets geweldigs!" Het is zo leuk om zulke brieven te ontvangen! Stel je voor, de kinderen van de les vertaalden mijn profiel naar #postcrossing, schreven een brief, tekenden, tekenden elk zelfs ... just to the tranen touched! .. Dit is onbetaalbaar!
#wonderfulllife #nederland #lettering"

Wat geweldig om dit te lezen! Ik heb het direct aan de kinderen laten zien en ze waren dol het dolle heen! En het werd alleen maar beter, want de kinderen ontvingen nu ook een brief uit Amerika. De brief kwam van een mevrouw uit Florida en zij vertelde over wat zij zo mooi en fijn vindt aan haar omgeving en over haar favoriete boekjes toen zij klein was. En het allermooiste en leukste was dat deze mevrouw een paar boekjes en stickers had meegestuurd voor de kinderen!

De kinderen uit groep 4 wilden nu ook heel graag iets doen voor deze mevrouw en haar bedanken. En zo ging groep 4 aan de slag. Ook zij vertelde weer vol trots wat zij gemaakt hadden en welke Engelse woordjes ze geleerd hadden.

En op deze manier kan je de hele wereld ontdekken en maak je de kinderen enthousiast om de Engelse taal te leren.

Meer voor de leerkracht

Ik heb natuurlijk al veel verteld over mijn ervaringen, maar ik heb verschillende werkvormen ingezet. Wil je hier meer over weten en extra tips ontvangen voor deze les? Lees mijn tips op dan op de volgende pagina: Postcrossing voor de leraar.

Let us know!

Heb jij gebruik gemaakt van postcrossing, ben je na het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt of juist niet? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights