Op wereldreis met jouw klas

Van 2 tot en met 13 oktober is het weer de kinderenboekenweek. Dit jaar is het thema: ‘Reis mee‘. En hoe leuk is het als je met jouw klas op wereldreis gaat in deze periode?!

Prepare for take-off

Voordat je aan de wereldreis gaat beginnen moeten de koffers ingepakt worden. De paklijst ziet er als volgt uit:

Heb je dit gedaan? Dan ben je al bijna klaar voor vertrek. Je hoeft nu alleen nog maar de enveloppen te verspreiden in jouw lokaal. Ik ga zelf de enveloppen aan het plafond ophangen. Het idee is dat de kinderen de enveloppen zien en nieuwsgierig beginnen te worden. Zorg er wel voor dat jij de enveloppe met Machu Picchu hebt, deze kan je namelijk als voorbeeld gebruiken bij opdracht 2.

Ready for take-off!

De enveloppen zijn zichtbaar verspreid en de klei en het materiaal voor het kleien liggen klaar. Het is nu tijd om aan de kinderen uit te leggen dat jullie een wereldreis gaan maken.

Vertel de kinderen dat in iedere enveloppe een bepaalde bestemming / gebouw zit. De enveloppe die de kinderen straks pakken zal ook direct de bestemming zijn waar hij/zij naartoe vliegt.

Opdracht 1:
Het is de bedoeling dat de kinderen de bestemming zo goed mogelijk na proberen te maken met de klei. Zij moeten hierbij goed letten op de verhoudingen, vormen en details die op de afbeelding staan.

Het mooiste is als de bouwwerken uiteindelijk ook geschilderd worden.

Opdracht 2:
Zodra de kinderen hun bestemming hebben nagemaakt moeten zij opzoek gaan naar informatie. Gebruik hiervoor het voorbeeld van Machu Picchu om de kinderen een idee te geven wat de mogelijkheden zijn. Vertel de kinderen dat ze aan de volgende dingen kunnen denken:

  • Waar staat het gebouw?
  • Wanneer is het gebouw gebouwd?
  • Hoe lang deed men erover voordat het af was?
  • Door wie is het ontworpen?
  • Is het met een speciale reden gebouwd?
  • Hoe is het gebouw ingericht?
  • Wat heeft zich hier afgespeeld?
  • En zo kan je waarschijnlijk nog wel een aantal vragen bedenken.

Het is de bedoeling dat de kinderen een verhaal schrijven op de kaart die in de enveloppe zat. Deze kaart zal uiteindelijk als informatiekaart dienen en bij kleiwerk komen te liggen.

Welcome to your destination…

Laat de kinderen om de beurt een enveloppe pakken. Dit kan je natuurlijk heel goed combineren met een spelletje. Maak wel van te voren duidelijke afspraken met jouw klas. Mogen de kinderen direct kijken wat er in de enveloppe zit of wil je liever dat zij dit allemaal tegelijk doen? Ik ga er zelf voor kiezen dat de kinderen direct hun enveloppe mogen open maken zodra er één is gepakt.

Als iedereen een enveloppe heeft en er geen vragen meer zijn kunnen de kinderen beginnen met opdracht 1.

Go back home and make a photo album

Tijdens deze wereldreis heeft jouw klas ongekende avonturen beleefd en zijn er veel foto’s gemaakt. Bij thuiskomst willen jullie natuurlijk niets anders dan deze ervaringen delen met de thuisblijvers. Dit kan heel eenvoudig door onder dit bericht een reactie te plaatsen. Wat vonden de kinderen van deze wereldreis? En wat zijn jouw ervaringen als meester of juf?

Daarnaast zijn wij van inmijnklas.nl ook erg nieuwsgierig naar de foto’s! Foto’s kunnen gedeeld worden op Instagram door @inmijnklas.nl te taggen of gebruik te maken van #inmijnklas.

Heb jij geen Instagram? Dan kan je de foto’s en ervaringen ook delen op de Facebookpagina van inmijnklas.nl.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights