lianen-uit-de-hemel

Exposé

Dit is de informatie die je geeft voordat het eigenlijke verhaal begint.

Lianen uit de hemel is een ontstaanslegende uit Bolivia afkomstig van de Guaraya-Indianen.

Motorisch moment

Dit is het start van het verhaal.

Lang geleden, toen de hemel nog zo laag was dat de oerwoudreuzen hem bijna konden aanraken, waren er troepen hongerige jaguars die alles wat leefde opvraten.

Niets en niemand was veilig voor deze jaguars en iedereen vreesde de dieren.

Ontwikkelingen

Er volgt een reeks ontwikkelingen die uiteindelijk naar de climax leiden.

Maar de jaguars werden het meest gevreesd door de indianen die in het oerwoud leefde. De indianen waren op zoek naar een manier waarop zij zich konden beschermen tegen de jaguars, want iedere dag stond er wel een indiaan op het onvrijwillige feestmaal van de jaguars.

Het enige wat de indianen konden doen was zo snel mogelijk weglopen. Maar waar moesten zij heen? Overal in het oerwoud waren jaguarogen gericht op de indianen, nergens waren zij veilig.

Op een dag had een oude sjamaan – dit is een soort priester en ziener die communiceert met de geestenwereld. Met magie kan hij ziektes genezen, voorspellingen brengen en gebeurtenissen onder controle brengen – een redende ingeving. De sjamaan pakte zijn boog in zijn hand en schoot een pijl in de hemel. Vervolgens schoot hij nog een pijl de lucht in. En vervolgens nog één. En al snel ontstaat daar een ladder die van de hemel naar de aarde reikte.

De indianen zagen het wonder ontstaan en kwamen allemaal om de ladder staan. De indianen bedachten zich geen moment en klommen omhoog. Zodra iedereen veilig was klom ook de oude sjamaan naar boven.

De jaguars waren woest. Hun lekkerste buit was hun ontkomen. Zij konden op geen mogelijkheid bij de indianen komen. Wat de jaguars ook probeerde, het lukte hen niet om de ladder te beklimmen.

De indianen waren veilig en tevreden en wachtten af wat hun vijanden zouden doen.

Climax

Dit is het hoogtepunt van het verhaal.

Hongerig bleven de jaguars rond de ladder lopen. Zij wilden hoe dan ook hun lekkerste prooi te pakken krijgen. Terwijl de jaguars een manier aan het bedenken waren om bij de indianen te komen, hadden ook alle andere dieren een veilig plaatsje opgezocht. En zo kregen de jaguars steeds meer honger en werden zij magerder en magerder.

Door de honger stierven vele jaguars, maar ze hadden geluk dat ze een slimmen leider hadden. Als zij deze leider niet hadden gehad, dan zou er nu geen jaguar meer over zijn.

De leider zei: “De indianen lachen ons uit en al gauw zullen we ook de laatste rest van onze kracht en lenigheid verliezen. We moeten weg. Vooruit broeders, zo lang we er nog toe in staat zijn!” Het was werkelijk grappig om te zien hoe het bloeddorstige gezelschap met ingetrokken staarten wegsloop.”

Opgelucht zagen de indianen de jaguars vertrekken. De indianen bleven nog één nacht veilig boven zitten en kwamen de volgende dag terug in hun dorpen. Iedereen blij en gelukkig, alleen de oude sjamaan zat met een probleem. Want wat moest er nu met de ladder gebeuren? De indianen zouden de ladder namelijk niet meer gebruiken. Hun vaderland was op aarde, in het oerwoud. Maar het zou jammer zijn van zo’n goede ladder.

Afwikkeling

Dit is het fysieke einde van het verhaal.

Toen kreeg de oude sjamaan een briljant idee. Hij pakte de onderste trede van de ladder met beide handen en schudde zo lang tot de ladder met veel lawaai naar beneden viel. Je zult het waarschijnlijk niet geloven, maar de ladder viel niet uit elkaar. Daar waar de ladder neerkwam, groeiden stevige en buigzame ranken -dit zijn stengels, bladeren of bladstelen met een draadachtige vorm- omhoog. De ranken haakten zich aan de dichtstbijzijnde boom en aan de boom daarnaast staande. En zo kronkelden de ranken zich om de stammen van de bomen in het oerwoud.

Eindbeeld

Dit is het laatste beeld dat je geeft aan de kinderen.

De oude sjamaan was tevreden. In plaats van de trede’s van de hemelladder waren het nu lianen. Dankzij de lianen konden de indianen gevaarlijke moerassen oversteken en sterke netten knopen. En voor de kinderen maakten de indianen heerlijke schommels.

Lesdoelen

Aan een verhaal kan je talloze lesdoelen koppelen. Een aantal voorbeelden van lesdoelen die je voor dit verhaal kan hebben zijn:

  • Het verhaal dient ter ontspanning voor de kinderen.
  • Het verhaal kan gebruikt worden ter uitbreiding van de woordenschat. Er komen een aantal woorden in het verhaal voor die de kinderen waarschijnlijk niet kennen.
  • Het verhaal kan gebruikt worden voor een taalactiviteit. De kinderen kunnen bijvoorbeeld een verhaal schrijven over het leven van de jaguar aangezien zij op een andere plek zijn gaan leven.

Vertellen maar!

Dit was het verhaal over lianen uit de hemel. Het verhaal is geschikt voor de onder-, midden- en bovenbouw. Het is nu aan jou om dit verhaal te delen met de kinderen in jouw klas.

Wil jij een ander verhaal vertellen? Op inmijnklas.nl staan verschillende verhalen om te vertellen! Voor tips en tricks met betrekking tot het voorbereiden van verhalen kan je gebruik maken van deze infographic.

Heb jij dit verhaal of een ander verhaal verteld aan jouw klas? Dan zijn wij benieuwd naar je ervaringen, lesdoelen, vervolg les en reacties van de kinderen. Laat het ons weten en deel je ervaringen door onder dit bericht een reactie achter te laten.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights