Het Rekenrijk voorlezen
Het Rekenrijk
Een spannend avontuur over de wondere wereld van de wiskunde: ‘Het Rekenrijk.’

Niet iedereen houdt van rekenen en waarom moeten we eigenlijk rekenen? Het boek ‘het Rekenrijk’ laat zien dat rekenen best leuk en interessant kan zijn.

Dit boek bestaat uit twee delen. In deel 1 beleef je het avontuur van David en Emma. Zij komen via een geheime ingang in hun wiskundelokaal terecht in het Rekenrijk. In het Rekenrijk zijn piramidestenen gestolen en de er wordt aan David en Emma gevraagd of zij kunnen helpen met het terug vinden van deze stenen.

Tijdens hun zoektocht komen David en Emma onder andere in: het Grafenwoud, de Meetwoestijn, de Spelvallei, de Eeuwige Achtbaan, de Codetempel en de Niet-Normaalberg. Zoals je misschien wel verwacht heeft iedere locatie zijn eigen wiskundige eigenschappen.

Naast het avontuur van David en Emma staan er in dit boek ook korte informatieblokjes over wiskundigen door de eeuwen heen.

Deel 2 gaat over waar de wiskunde was in het verhaal. Ik zou ervoor kiezen om dit deel niet voor te lezen. Naar mijn idee is het tweede deel waarschijnlijk voor een deel van de kinderen te lastig om goed te begrijpen als het voorgelezen wordt. De kinderen die wel nieuwsgierig zijn naar dit deel kunnen het tweede deel zelf gaan lezen (meester of juf heeft het boek wel te leen 😉 )

Samen met jouw klas op avontuur

Neem de kinderen mee op avontuur door het boek voor te lezen aan jouw klas. Maar laat ze het avontuur ook zelf beleven.

David en Emma krijgen namelijk te maken met raadsels en vragen van mevrouw Hermans en de bewoners van het Rekenrijk. Stop met voorlezen voordat het raadsel of de vraag opgelost wordt in het boek en laat de kinderen eerst zelf eens puzzelen. Ik heb voor de kinderen een Rekenrijk opdrachtenboek gemaakt en deze deel ik graag met jullie 🙂

In jouw klas zullen er kinderen zijn die dit geweldig vinden, maar er zijn misschien ook kinderen die deze extra opdracht niet zien zitten. In mijn klas mogen de kinderen zelf weten of ze de opdracht wel of niet willen maken. Uiteindelijk worden de juiste antwoorden én de manier hoe je tot een oplossing kan komen gegeven tijdens het voorlezen.

Wat jij alleen maar hoeft te doen is:

  1. Schaf het boek ‘Het Rekenrijk’ aan. Of leen hem in de bibliotheek.
  2. Download Het Rekenrijk opdrachtenboek en print hem uit.
    1. Wil je ook de handleiding met bijbehorende antwoorden van het opdrachtenboek? De handleiding kan je hier gratis downloaden.
  3. Lees voor in jouw klas!

Het Rekenrijk in jouw klas

Ga jij dit boek voorlezen in jouw klas en maak je ook gebruik van het Rekenrijk opdrachtenboek? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw bevindingen. Wat vonden de kinderen van het verhaal en gingen zij ook aan de slag met de opdrachten? Laat het ons ook weten als je aanvullingen of andere leuke rekenactiviteiten hebt en deze met ons wilt delen.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights