Het ontstaan van de continenten

Aan de hand van een vraag uit mijn stamgroep (bovenbouw, groep 7/8) heb ik een les ontworpen over het ontstaan van de continenten.

Meester, hoe is de wereld eigenlijk ontstaan? Alle landen zaten heel lang geleden toch aan elkaar vast?

Daarnaast gaven de kinderen aan dat zij meer wilden doen met topografie.

En wat vind ik het fijn als kinderen aangeven wat zij willen leren en waar hun interesses liggen. Daar gaan we dan natuurlijk ook iets mee doen!

Tijdens deze les leren de kinderen over het ontstaan van de continenten, maar wat is een continent eigenlijk? Uiteindelijk gaan de kinderen geen continent, maar aan de slag met een werelddeel. Voordat zij hiermee bezig kunnen moeten zij natuurlijk wel weten wat het verschil is tussen een continent en een werelddeel.

Zodra de kinderen met de opdracht bezig gaan, leren zij te werken met de junior Bosatlas. De kinderen gaan zich in groepjes verdiepen in één land uit een werelddeel.

Uiteindelijk heb jij in de klas een wereldkaart gemaakt door de kinderen in de klas hangen!

Ice Age en het ontstaan van de continenten?

Tijdens het ontworpen van deze les kwam ik het volgende filmpje tegen:

Met dit filmpje kan je op een leuke manier kort laten zien hoe het ontstaan van continenten ongeveer gaat!

De les uitgewerkt van A-Z &

resultaten in mijn klas

In mijn klas hebben de kinderen heel hard gewerkt aan dit project. Iedere tafelgroep heeft een continent getekend op een A2 papier.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze les? De les staat stapsgewijs uitgewerkt op de pagina les: ontstaan van de continenten.

Heb jij de les gegeven of ter inspiratie gebruikt? Deel dan jouw ervaringen op inmijnklas.nl. Wat vonden de kinderen van de les? In welke landen hebben zij zich verder verdiept? En hoe verliep het proces? Deel dit dan met ons door een reactie hieronder te plaatsen. Ook kan je altijd foto’s van de gemaakte producten mailen naar info@inmijnklas.nl.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights