een-stripverhaal-maken

Het maken van een stripverhaal is voor kinderen een leuke manier om een verhaal te schrijven. Ook als kinderen nog niet zelf kunnen schrijven, kunnen zij wel een verhaal vertellen met behulp van beelden en/of tekeningen.

Een stripverhaal kan spontaan ontstaan. Maar je kan kinderen ook de opdracht geven om een stripverhaal te maken. Als je dit doet, dan is het wel belangrijk dat je de kinderen uitlegt hoe zij dit stapsgewijs moeten aanpakken.

Stap 1: Kies een onderwerp

Voordat de kinderen daadwerkelijk beginnen te tekenen, moeten zij een onderwerp kiezen.

Stap 2: Bedenk gebeurtenissen

In het verhaal gebeurt natuurlijk het één en ander. Dit kan iets grappigs of spannends zijn.

Laat de kinderen nadenken wat er in hun verhaal gaat gebeuren. Dit moeten zij in steekwoorden opschrijven.

Stap 3: Bedenk een hoofdpersoon en de omgeving/achtergrond

De kinderen weten nu wat er precies gaat gebeuren in hun verhaal. Maar wie is de hoofdpersoon? En hoe ziet de hoofdpersoon eruit? De kinderen kunnen een bestaand stripfiguur bedenken of er zelf een bedenken.

Daarnaast moeten de kinderen gaan bedenken hoe de omgeving eruit ziet. Waar speelt het verhaal zich af? Wat is er te zien op de achtergrond van de tekening.

Stap 4: Maak een storyboard

De kinderen weten nu wat het verhaal is en hoe dit eruit moet komen te zien. Het is nu tijd om een eerste versie te maken, dit doen de kinderen door het verhaal te schetsen.

De kinderen kunnen dit het beste doen op een papier dat in het juiste aantal vakjes verdeeld is. Op mijn Pinterest-pagina staan een aantal afbeeldingen die je kan gebruiken bij het maken van een storyboard en stripverhaal.

Laat de kinderen eerst de beginsituatie schetsen en daarna de eindsituatie. Vervolgens moeten de kinderen de stappen tussen de begin- en eindsituatie schetsen. Naast de schetsen moeten de kinderen ook alvast de tekstjes in klad toevoegen.

In strips vind je meestal ook onomatopee’s, dit is een manier om geluiden en geuren toe te voegen. Wil je weten hoe kinderen deze kunnen maken? Je kan verschillende schrijfkaarten downloaden op inmijnklas.nl, waaronder de onomatopee. Lees hier meer over de schrijfkaarten op inmijnklas.nl.

Ik laat de kinderen het storyboard maken op een A4-papier. De definitieve versie maken zij op een A3-papier.Stap 5: De definitieve versie

Nadat de kinderen de strip hebben geschetst, moeten zij definitieve versie van het stripverhaal maken.

Bovenaan de strip moeten de kinderen de titel van hun verhaal schrijven. Het maken van de strips kan je op heel veel verschillende manieren aanpakken. Een manier is om de kinderen alles te laten tekenen en schrijven, maar je kan er ook voor kiezen om een mix te maken van zelf getekende tekeningen met tekstballonnen die je uitprint.

Bedenk van te voren ook of je wilt dat de kinderen zelf de vakken gaan tekenen of krijgen zij een papier waar deze vakken al op staan? Als je ervoor kiest om de kinderen dit zelf te laten doen, dan is het verstandig om de kinderen een extra instructie te geven hoe zij de lijnen recht van de ene naar de andere kant op het papier kunnen trekken. En krijg dus niet een rechte lijn, die toch schuin op het papier.

Als de kinderen klaar zijn met hun stripverhaal, dan moeten zij deze natuurlijk wel voorzien van hun naam of initialen.

Stap 6: Deel de stripverhalen met anderen.

Vol trots mogen de kinderen hun stripverhalen aan anderen laten lezen. Hang de stripverhalen dan ook op in jouw klaslokaal of op de gang, waar iedereen ze kan bewonderen. Het is ook leuk om alle stripverhalen te bundelen tot een boek.

Daarnaast moet je natuurlijk niet vergeten om een paar stripverhalen met ons te delen. Foto’s kan je met ons delen door @inmijnklas.nl te taggen op Instagram of #inmijnklas te gebruiken. Maar je kan ook altijd een reactie + foto’s achter laten op onze Facebookpagina. Volg ons ook op Social Media om de resultaten in mijn klas te bekijken!

Heb jij gebruik gemaakt van deze stappen om de kinderen een strip te laten maken? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen. Deze kan je met ons delen door een reactie achter te laten onder dit bericht.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!
4 gedachten aan “Een stripverhaal maken”
    1. Leuk Amaisja!

      Het zou heel leuk zijn als je jouw strip met ons gaat delen via Instagram #inmijnklas of @inmijnklas.nl.

      Heel veel succes en plezier met het tekenen van jouw strip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights