verhaal-klas-spin-anansi

Spin Anansi is een mythische spin uit volksverhalen uit West-Afrika en de Caraïben.

Kenmerkend voor de verhalen over spin Anansi is dat hij zijn tegenstanders steeds te slim af is. In zijn karakter heeft hij zowel elementen van de schurk als de egoïst. Spin Anansi heeft er dan ook geen problemen mee om zijn vrouw Akuba of één van zijn vele kinderen te bedonderen, wanneer hij daar zelf voordeel van heeft. En meestal gaat het hier dan om meer eten voor Anansi.

Dit verhaal over spin Anansi is verdeeld in verschillende onderdelen, namelijk: exposé, motorisch moment, ontwikkelingen, climax, afwikkeling en een eindbeeld. Deze manier van schrijven moet ervoor zorgen dat jij gemakkelijker het verhaal kunt vertellen in de klas.

Exposé

Dit is de informatie die je geeft voordat het eigenlijke verhaal begint.

Er was een tijd dat veel Afrikanen als slaven op plantages in Amerika, op de Antillen of in Suriname moesten werken op plantages. Tijdens het werk werden er stiekem verhalen aan elkaar verteld. Veel verhalen gingen over een ondeugende spin die Anansi heette.

Motorisch moment

Dit is het start van het verhaal.

Het was een schitterende dag, Anansi trok zijn zondagse pak aan, zette zijn hoed op en pakte zijn wandelstok om een einde te wandelen. Al fluitend liep hij door het bos en genoot van deze mooie dag. Maar uitkijken dat deed hij niet.

Ontwikkelingen

Er volgt een reeks ontwikkelingen die uiteindelijk naar de climax leiden.

Anansi botste tegen een olifant op en de olifant was hier niet van gediend.
Olifant: ‘Kun je niet een beetje uitkijken, klein mormel! Ga opzij, anders trap ik je dood.’
Anansi: ‘Sorry? Wat denk je wel niet! Als je ook maar één poot durft te verzetten, pak ik je bij je slurf en smijt ik je in de zee.’

De olifant was enigszins verbaasd door de reactie van de kleine spin en reageerde als volgt: ‘Je hebt wel een héél grote mond voor zo’n klein ventje.’

Anansi: ‘Kijk maar eens goed naar mijn spierballen, jij domme grijze massa! Ik daag je uit voor een wedstrijdje touwtrekken. Wedden dat ik win?’

De olifant begon te lachen en durfde deze uitdaging wel aan te gaan.

Anansi: ‘Morgen om 10 uur precies kom ik terug met een stevig touw. Dan zullen we eens zien wie van ons de sterkste is. En vergeet vooral niet je familie mee te nemen.’
Olifant: ‘Ik zal er zijn!’

De olifant sjokte weg om zijn familie te waarschuwen. En Anansi wandelde rustig verder door het bos richting het strand. Toen Anansi op het strand was, moest hij heel nodig plassen. Anansi bedacht zich niet, hij deed zijn broek naar beneden en begon te plassen in de zee.

Walvis: ‘Hé, kleine viezerik! Hou daar eens snel mee op!’
Anansi: ‘Ssssst! Ik heb niets met jou te maken. Ik moet gewoon heel nodig.’
Walvis: ‘Kun jij niet even normaal doen kleintje? Als ik bij je kon komen, zwaaide er wat.’
Anansi: ‘Hahaha, denk je echt dat ik bang ben voor jou? Je mag blij zijn dat ik niet bij jou kan komen. Als ik je staart te pakken krijg, gooi ik je met een smak midden in het bos.’
Walvis: ‘Jij hebt wel een héél grote mond voor zo’n klein ventje.’
Anansi: ‘Kijk maar eens naar mijn spierballen. Ik daag je uit voor een wedstrijdje touwtrekken. Wedden dat ik win!’
Walvis: ‘Laat me niet lachen. Heb je een touw? Dan beginnen we direct.’
Anansi: ‘Morgen kom om 10 uur precies terug met een stevig touw. Dan zullen we zien wie het sterkste is. En vergeet vooral niet je familie mee te nemen!’
Walvis: ‘Ik zal er zijn!’

De walvis zwom weg om zijn familie te waarschuwen.

De volgende dag wemelde het in de zee van de walvissen. En in het bos stond een grote kudde olifanten te wachten op wat er ging gebeuren.

Rond 10 uur was spin Anansi in het bos met het touw.

Anansi: ‘Doe dit touw maar stevig om je middel olifant. Als ik op mijn fluitje blaas, kun je beginnen. Ik ga daar een eindje verderop een streep trekken. Als ik je over de streep trek, heb ik gewonnen.’

Snel rende spin Anansi richting het strand, gooide het touw in de zee en gaf de walvis dezelfde instructie als de olifant.

Spin Anansi verstopte zich vervolgens in de bosjes en blies op de fluit.

Climax

Dit is het hoogtepunt van het verhaal.

Het trekken begon. Dan weer leek de olifant te winnen. Dan weer de walvis. De olifant zette zich zo schrap dat er een paar bomen omgingen. De walvis moest zich vastgrijpen aan een rots om niet het strand op getrokken te worden. Toen gaven de twee dieren zo’n harde ruk aan het touw dat het brak. Meteen holde spin Anansi het strand op en liet zijn spierballen zien.

Anansi: ‘Wat heb ik je gezegd? Ik heb gewonnen.’

Maar er was geen walvis meer te zien.

Snel rende Anansi het bos in en liet weer zijn spierballen zien.

Anansi: ‘Wat heb ik je gezegd?’

Maar de olifanten hadden zich uit schaamte verstopt in het donkerste gedeelte van het bos.

Vanaf die dag vertelden alle olifanten en walvissen aan hun kinderen: ‘Kijk uit voor Anansi de spin, want hij is onoverwinnelijk!

Alleen het aapje Monkimonki had vanuit de boomtoppen de hele wedstrijd van begin tot einde gezien en verklapte op een dag het geheim van spin Anansi aan de olifanten.

Monkimonki: ‘Als jullie grijze domkoppen beter hadden opgelet. Dan hadden jullie geweten dat er aan het einde van het touw niet werd getrokken door de spin, maar door de sterkste walvis van de oceaan!’

Afwikkeling

Dit is het fysieke einde van het verhaal.

Woedend stampte de olifanten naar het huis van Anansi. De vrouw van Anansi, Akuba, hoorde het gestamp.

Akuba: ‘Anansi, hoor je dat ook?’
Anansi: ‘Niets aan de hand.’

En Anansi draaide zich nog eens lekker om in zijn bed.

Akuba: ‘Het zijn de olifanten. Ze zijn woest! Ze roepen dat ze je komen vermorzelen.’

Eindbeeld

Dit is het laatste beeld dat je geeft aan de kinderen.

Voor Anansi zat er niets anders op dan de benen te nemen en zich te verstoppen in de huizen van mensen. Ergens in een kast of onder bed, daar moest hij wel veilig zijn.

Vertellen maar!

Dit was één van de vele verhalen over spin Anansi en is geschikt voor zowel de onder- als middenbouw. Het is nu aan jou om dit verhaal met de kinderen te delen, ze zullen het geweldig vinden!

Ken jij nog meer spin Anansi verhalen? Of andere leuke (volks)verhalen? Deel ze dan met ons 🙂
Meesters en juffen vinden het tegenwoordig vaak lastig om verhalen om te vertellen te vinden en voor te bereiden. Maar als wij verhalen en ervaringen met elkaar gaan delen, dan zal het voor iedereen makkelijker en leuker worden!

Wil jij een ander verhaal vertellen? Op inmijnklas.nl staan verschillende verhalen om te vertellen!

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights