Muziek beluisteren en een rondeel schrijven

Muziek beluisteren en een rondeel schrijven
Muziek beluisteren en een rondeel schrijven

Naar muziek luisteren en vervolgens een rondeel schrijven, maar hoe dan?

Naar muziek luisteren, dat doen wij allemaal. Maar naar een muziekfragment luisteren en vervolgens een rondeel schrijven?

Het internet staat vol met muziekfragmenten en juist deze muziekfragmenten kan je goed gebruiken om kinderen bewust te laten luisteren naar muziek. Ieder kind heeft zijn eigen associaties met het muziekfragment en dat jij laat horen in de klas. De kinderen schrijven zoveel mogelijk woorden op die bij hen naar boven komen bij het luisteren van het muziekfragment. Een aantal van deze woorden vormen de basis van het rondeel.

De stappen om een rondeel te maken door naar muziek te luisteren

De kinderen moeten tijdens het luisteren naar het muziekfragment zoveel mogelijk woorden opschrijven die zij associëren met het muziekfragment.

Nadat het fragment is afgelopen bespreek jij met de klas welke woorden de kinderen hebben opgeschreven. Dit kan je doen door een paar kinderen alle woorden op te laten lezen die zij hebben opgeschreven, maar je kan natuurlijk ook iedereen 3 a 4 woorden laten vertellen.

Vervolgens moeten de kinderen vijf woorden selecteren die zij het mooist vinden.

Van de vijf geselecteerde woorden maken de kinderen nu vijf korte zinnen. In iedere zin verwerken zij één woord.

Welke zinnen hebben de kinderen geschreven? Laat het ze delen met elkaar door een aantal kinderen hun zinnen voor te laten lezen.

Nu ga je het rondeel maken met de kinderen.

Laat de kinderen eerst de mooiste zin opschrijven die zij hebben gemaakt gevolgd door twee andere zinnen. Hierna schrijven de kinderen weer de eerste zin op gevolgd door overgebleven twee zinnen. Tot slot schrijven de kinderen de eerste en de tweede zin op.

Het rondeel is geschreven. Laat de kinderen hun rondeel aan elkaar voorlezen. Je zult merken dat er compleet verschillende rondelen zijn gemaakt, terwijl de basis – het muziekfragment – bij iedereen hetzelfde was.

Het rondeel is bijna klaar

De rondelen zijn nu geschreven, maar moeten nog door de meester of juf worden nagekeken. Verbeter de rondelen op schrijffouten en laat de kinderen de tekst typen op de computer en print ze uit.

Laat de kinderen hun rondelen opmaken en geef ze een mooi plekje in het lokaal.

Muziek luisteren en een rondelen in mijn klas

In mijn klas wilden de kinderen graag iets leren over de tijd van de Romeinen. Daarom besloot ik om de klas een fragment te laten horen uit de film: The Gladiator.

Vervolgens heb ik alle bovenstaande stappen doorlopen en wij zijn tot schitterende rondelen gekomen.

Ben jij benieuwd naar het resultaat? Deze komen binnenkort bij het extra lesmateriaal voor leraren te staan. Je kan alvast een gratis account aanmaken en de resultaten later bekijken.

De les in jouw klas

Heb jij gebruik gemaakt van deze muziekles in jouw klas? Dan zijn wij heel benieuwd naar jouw ervaringen. Wat waren de resultaten en hoe vonden de kinderen het? Laat het ons weten door onder dit bericht een reactie te plaatsen.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights