de-inca's

De Machu Picchu, één van de zeven wereldwonderen. Een stad vol geschiedenis en pas zeer laat ontdekt. Tijdens deze les gaan de kinderen meer leren over de Inca’s en uiteindelijk zullen zij hun eigen Inca beelden maken. Klik op de link om direct naar de creatieve opdracht te gaan.

Voordat de kinderen met het creatieve deel gaan beginnen moeten de kinderen eerst meer weten over de Inca’s. Wij waren bezig met het thema Amerika en waren ons aan het verdiepen in de verschillende indianenstammen. Zelf heb ik de Machu Picchu bezocht en zo was de link snel gelegd naar de Inca’s.

De kinderen nieuwsgierig maken

Als achtergrond op het digibord had ik deze foto ingesteld: de Machu Picchu in de mist.

De kinderen kwamen het klaslokaal binnen en zagen dat de foto op het digibord was veranderd. We zijn in de kring gaan zitten en hebben de foto besproken.”Wat gebeurt er op deze foto?” was de vraag die ik stelde aan mijn klas. De kinderen begonnen te vertellen wat er vervolgens hen gebeurde op foto en welk gevoel de foto bij hen opriep.

Vervolgens stelde ik aan de kinderen de vraag of zij enig idee hadden wat en waar dit is. Het gesprek ging verder.

“Morgen laat ik jullie zien hoe het eruit ziet zonder de mist en vertel ik er meer over. Dan gaan we er ook een creatieve opdracht bij maken.”

Wie waren de Inca’s en wat is de Machu Picchu?

De volgende dag zagen de kinderen deze foto op het digibord: De Machu Picchu.

De kinderen zaten in de kring en ik stelde weer de volgende vraag: “Wat gebeurt er op de foto?” Ga weer in gesprek met de kinderen en vertel uiteindelijk dat dit de Machu Picchu is, gemaakt door de Inca’s.

Je kan heel veel over de Inca’s en de Machu Picchu vertellen, het is aan jouw om te bepalen hoe diep je hierop in wilt gaan. Ik heb aan mijn klas uitgelegd dat de Inca’s een indianenstam. Zij leefden net als de Azteken en de Maya’s in Zuid-Amerika. De Inca’s geloofden in de Zon. De Machu Picchu is een stad gebouwd door de Inca’s in de 15e eeuw. In de 16e eeuw waren het de Spanjaarden die Peru veroverden en de Inca’s verdreven of vermoorden. De stad Machu Picchu ligt erg hoog en afgelegen en is nooit door de Spanjaarden gevonden. En zo werd Machu Picchu een verlaten stad in de Peruaanse jungle. Pas in 1911 is de stad herontdekt en omdat het nooit gevonden was door de Spanjaarden was het nog in erg goede staat.

Vervolgens heb ik met de kinderen de aflevering van 3opreis.nl naar de Machu Picchu gekeken:

Inca beelden maken

Het is tijd om aan de slag te gaan. De kinderen gaan zelf hun Inca beelden maken. Je hebt de volgende spullen nodig:

  • A4-papier (felle kleuren: lichtblauw, paars, roze, oranje, lichtrood, lichtgroen).
  • Karton
  • Lijm
  • Scharen
  • Verf.

Geef op het digibord een aantal voorbeelden van Inca beelden.

De kinderen gaan hun eigen Inca beeld maken door uit het karton te knippen. Vervolgens gaan zij met lagen werken. Willen ze dus details toebrengen aan hun Inca beeld, dan moeten zij dit eerst met karton doen. Zodra de kinderen hun beeld af hebben met karton gaan ze hun beeld verven.

Resultaten in mijn klas

Inca’s in jouw klas

Inmijnklas genoten de kinderen enorm van de opdracht. En de resultaten liegen er niet om. Ik ben heel benieuwd hoe jij deze les vindt. Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.

Maar daarnaast ben ik natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar de Inca beelden in jouw klas. Laat ons ook de resultaten uit jouw klas zien door foto’s te delen op Instagram en@inmijnklas.nl te taggen of gebruik te maken van #inmijnklas.

Heb jij geen Instagram? Deel de resultaten dan op de Facebookpagina van inmijnklas.nl.

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights