fox-kids-logo
24 game schooltoernooien werden georganiseerd door televisiezender Fox Kids.

Het 24 game van Cheetos was een hype toen ik nog op de basisschool zat. In de zakken chips zaten flippo’s, er waren speelkaarten en in 1999 was er zelfs een scholenkampioenschap dat werd uitgezonden door Fox Kids.

19 jaar later sta ik zelf voor de klas en laat ik de kinderen in mijn rekengroep ook kennis maken met het 24 game. En ze zijn er gek op!

Ook zonder dat je de spelkaarten hebt, kan je eenvoudig gebruik maken van dit spel tijdens jouw rekenles!

Het 24 game online spelen met jouw klas

Tijdens de laatste tien minuten van mijn rekenles sluit ik meestal af met een spelletje of puzzel. Aangezien ik de oude spelkaarten in mijn klas heb liggen, schrijf ik de getallen van 1 kaart op het bord. De kinderen schrijven de getallen over en beginnen met puzzelen. Echter kan je tegenwoordig bijna alles online vinden. Zo ook het 24 game!

Neem eens een kijkje op: https://oefensite.rendierhof.nl/online/24/. Deze website biedt het 24 game online aan. Nadat het spel wordt uitgelegd kun je op ‘Start’ klikken. Als je dit hebt gedaan dan krijg een spelkaart te zien zonder getallen. Klik nog een keer op ‘Start en de getallen komen in het scherm.

Probeer het eens uit in jouw klas. Voor sommige kinderen zal het in het begin misschien frustrerend zijn. Dit zijn vaak de kinderen die het rekenen lastig vinden. Toch heb ik ervaren dat ook zij heel graag willen weten hoe je een dergelijke som oplost.

De kinderen in mijn klas krijgen meestal twee à drie minuten de tijd om de puzzel op te lossen. Zijn veel kinderen eerder klaar? Dan stoppen we eerder. Als er kinderen klaar zijn, dan geef ik ze de opdracht om te kijken of er ook nog een andere oplossing is.


Na twee à drie minuten gaan we oplossing(en) samen bespreken. De stappen die de kinderen hebben genomen schrijf ik dan ook altijd op het bord.

Een reactie die ik veel krijg als kinderen nog niet de oplossing hadden gevonden (ook van de zwakkere rekenaars) is:

Ooooooooh, is dat de oplossing! Meester, kunnen we er nog eentje doen?

Hoe werkt het 24 game?

Het doel van het 24 game is om met vier getallen 24 te maken.

24game-voorbeeld
Een voorbeeldkaart

De getallen die op het kaartje staan moet je 1x gebruiken. Je mag de getallen vermenigvuldigen, delen, optellen of aftrekken van elkaar. De uitkomst van een som mag je weer gebruiken voor een volgende som.

Neem de voorbeeldkaart hiernaast. Het is dus de bedoeling om 24 te maken met de getallen 8, 3, 1 en 5.

Weet jij de oplossing al?

8 x 3 = 24. Helaas heb je het antwoord nu nog niet, want je moet de 1 en 5 op gebruiken.

Een oplossing is:

5-3=2
2+1=3
3×8=24

Ga jij het 24 game spelen in jouw klas?

Volgens mij is het 24 game een hele leuke, maar ook zeker een hele leerzame afsluiting van je rekenles. De kinderen vinden het fantastisch om even iets anders te doen, dan de opdrachten die in het boek staan.

Ik ben heel benieuwd naar de reacties uit jouw klas en hoe jij dit spel hebt ingezet in jouw klas. Deel je ervaringen met ons door een reactie achter te laten onderaan dit bericht. Je kan natuurlijk ook een leuke foto te delen op Instagram met #inmijnklas of een reactie achter laten op onze Facebookpagina.

 

meesterJasper on FacebookmeesterJasper on Instagram
meesterJasper
Stamgroepleider van de Kluizelaar (groep 6/7/8) op O.J.S. de Petteflet te Groningen en oprichter van inmijnklas.nl. Met inmijnklas.nl hoop ik een plek te creëren waar meesters, juffen en studenten hun ervaringen en ideeën kunnen delen met elkaar!
4 gedachten aan “24 game, leuk voor de rekenles”
 1. Doet me aan vroeger denken, leuke tijd. Wij deden dit ook in klas. Ik ben nu 30 jaar.
  Herinner me dat ik met een klasgenoot, wat destijds ook een vriend was mee mocht naar thialf in Heerenveen waar er een groot toernooi werd gehouden.

  1. Wat leuk dat je aan je eigen basisschooltijd moet denken door een spel!
   Ook ik kan me goed herinneren hoe populair de 24-games waren. FoxKids organiseerde hele toernooien en zond deze ook uit. Dankzij dit spel wilde ik heel graag heel snel leren hoofdrekenen. Ik deed er dan ook alles aan om de tafels goed te kennen, want ik wilde ook graag eens meedoen aan een toernooi. En ik weet nog goed dat ik zo trots als een pauw was toen ik ook daadwerkelijk mee mocht doen 🙂
   Ik vind het zo mooi om te zien dat een spelletje het plezier in rekenen kan vergroten bij een kind. En dat een kind kan stimuleren om zijn eigen rekenvaardigheden te willen verbeteren.

   1. Dag Allen, ik hield ook van dit spel en herriner me dat wij ook naar een andere stad earen gegaan voor een grotere toernooi! Superrrr leuk! Weten jullie mischien waar ik deze kaartenspel toevallig kan kopen of weten hullie welke organisatie deze nog mischien heeft? op amazon kost het meer dan 40 usd voor 1 doos van 48 kaarten 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights