De corona-weken
Het coronavirus (COVID-19), het is al maanden in het nieuws. En het virus heeft nu ook Nederland in zijn greep. Met man en macht doen wij er alles aan om het virus onder controle te krijgen. Eén van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is het sluiten van de scholen. Tijdens de corona-weken zullen de kinderen thuis onderwijs moeten krijgen. Ik vind het een verstandig besluit, maar tegelijkertijd kwam ik -net als veel andere meesters & juffen- ook direct met vragen te zitten. Want hoe gaan wij ervoor zorgen dat de kinderen thuisonderwijs krijgen? Hoe ga jij instructies geven? En welke leuke extra tools/apps/websites/opdrachten/etc. ken jij voor kinderen?
Thuiswerkpakketjes
Zondag kregen wij het te horen: Vanaf maandag 16 maart 2020 zullen alle scholen is tot in ieder geval 6 april gesloten zijn.
Maar hoe ga je er voor zorgen dat de kinderen toch onderwijs krijgen tijdens de corona-weken? Mede om deze vraag te beantwoorden kwamen mijn collega’s en ik gisteren (maandag 16 maart 2020) bij elkaar op school.
Tijdens dit overleg kwamen er al veel vragen naar boven, denk aan: Geven wij boeken en schriften mee naar huis, gaan wij alles kopiëren of scannen wij alles in en zetten wij het in de cloud? Kan de cloud het wel aan als zoveel kinderen er tegelijkertijd in gaan werken? Niet alle kinderen hebben een computer thuis, hoe pakken wij dit aan? Hoeveel werk moeten de kinderen gaan maken? Gaan de kinderen hier daadwerkelijk mee aan de slag? Voor rekenen -en andere vakken- hebben de kinderen instructie nodig, maar hoe gaan wij dit aanbieden? Gaan wij instructievideo’s maken? Of is er een moment waarop de instructie via Skype o.i.d. wordt gegeven? En hoe kunnen de kinderen vragen stellen als zij ergens tegenaan lopen?
En zo kan ik nog wel even door gaan.
Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om de rekenboeken, alle schriften en kopieerbladen spelling mee te geven. Daarnaast heb ik nog een topografie van Nederland toegevoegd die de kinderen de komende weken kunnen leren.
Op onze school werken wij met een taalkast en wij hebben een aantal opdrachten over getypt en zullen deze in de cloud zetten.
Iedere nieuwe coronaweek komt er een weektaak in de cloud te staan. De kinderen kunnen dan zelf zien wat wij van ze verwachten.
En alles wat in de cloud komt te staan, wordt ook naar ouders verstuurd via de mail. Mocht het zo zijn dat de cloud het niet aan kan, dan kunnen de kinderen in ieder geval aan de slag.
Maar hoe doe je het met instructies?
Tijdens de corona-weken zullen de kinderen ook instructies nodig hebben en de grote vraag is: Hoe ga je dat aanbieden?
Ga je zelf instructievideo’s maken en plaats je deze op YouTube? Ga je het via Skype o.i.d. de instructies aanbieden op een vast moment? Of is er nog een andere manier?
Persoonlijk weet ik nog niet hoe ik dit exact wil gaan doen en wat het praktisch is voor iedereen. En ik denk dat ik hier niet de enigste in ben, al denk ik ook dat veel meesters en juffen al wel weten hoe zij dit gaan aanpakken. En ik ben dan ook heel nieuwsgierig hoe jullie dit gaan doen?
Extra tools voor kinderen
Naast antwoord op de bovenstaande vraag ben ik ook op zoek naar extra websites, apps en materialen voor kinderen, zodat zij zich niet hoeven te vervelen in de corona-weken. Weet jij leuke en leerzame websites, apps en/of materialen? Denk hierbij aan het maken van een stopmotion, een online tekenles of buitenopdrachten. Maar ook websites waar zij (of ouders) extra oefenmateriaal en werkbladen kunnen vinden.
Op dit moment ben ik hier een overzicht van aan het maken. Dit overzicht zal ik op korte termijn ook delen op inmijnklas.nl, zodat wij hier allemaal gebruik van kunnen maken.
Het zou fijn zijn als jij ook jouw apps, websites en tips met ons gaat delen.
Samen staan we sterk!
Het is een ongewone tijd. De komende weken zal er op een hele andere manier onderwijs aangeboden moeten worden en dit roept veel vragen op. Laten wij elkaar helpen door onze krachten te bundelen en onze ideeën te delen.
Hoe ga jij instructies geven? En welke leuke extra tools/apps/websites/opdrachten/etc. ken jij voor kinderen?
Deel dit met ons door een reactie achter te laten onderaan dit bericht, een lesidee te uploaden of een mail te sturen naar info@inmijnklas.nl.
Ik ga proberen om jullie dagelijks via Instagram (@inmijnklas.n) & Facebook op de hoogte te houden van mijn activiteiten.
Jij kan ons ook op de hoogte houden door op Instagram @inmijnklas.nl te taggen of gebruik te maken van #inmijnklas.